20 Απριλίου, 2024

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η Αυστραλία απασφάλισε βόμβα μεγατόνων – Ένας Μεγάλος Πόλεμος θα αρχίσει ξανά από έναν Σέρβο;

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η Αυστραλία απασφάλισε βόμβα μεγατόνων – Ένας Μεγάλος Πόλεμος θα αρχίσει ξανά από έναν Σέρβο;

Αν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε από την δολοφονία ενός Αρχιδούκα από έναν Σέρβο και πλημμύρισε με ποτάμια αίματος ολόκληρη την Ευρώπη, ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος γιατί να μην αρχίσει από έναν (Σέρβο) τενίστα, που αυτοπροσδιορίζεται ως Αντιεμβολιαστής, που μια χώρα τον τιμά και τον σέβεται σαν Απόλυτο Άρχοντα, που το παγκόσμιο τένις υποκλίνεται μπροστά στη λάμψη των τίτλων του και τον προσκυνάει σαν βασιλιά: Νόβακ Τζόκοβιτς, η Αυστραλία απασφάλισε βόμβα μεγατόνων!

Κι όσο για τα περί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, ας καταχωριστούν ως υπερβολή για να αποδοθεί το μέγεθος μιας κατάστασης που έχει προκαλέσει – τουλάχιστον – το παγκόσμιο ενδιαφέρον και την δυσφορία των ομοεθνών του Νο1 τενίστα στον κόσμο.

Τι συνέβη με λίγες λέξεις; Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι αρνητής του εμβολίου για τον κορονοϊό και έλαβε υγειονομική εξαίρεση για την είσοδό του στην Αυστραλία και την συμμετοχή του στο τουρνουά Australian Open . Λέγεται και αναπαράγεται από τα σερβικά ΜΜΕ ότι ο Τζόκοβιτς κατέθεσε πιστοποιητικό ότι νόσησε το περασμένο Ιούνιο και έτσι του δόθηκε άδεια εισόδου. Με δεδομένο ωστόσο ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε που νόσησε ο Τζόκοβιτς οι συνοριακές αρχές στην Αυστραλία αποφάσισαν την απέλασή του και τούτες τις ώρες βρίσκεται σε ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται παράνομοι μετανάστες.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς άσκησαν έφεση και η απόφαση της δικαιοσύνης αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Βελιγράδι στους δρόμους

Ήδη από το Βελιγράδι αποδίδεται πολιτική διάσταση στην υπόθεση απέλασης του Τζόκοβιτς. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και εκτίμησε ότι η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς.

Οπαδός του Νόβακ Τζόκοβιτς κυματίζει σημαία της Σερβίας στην αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης./ copyright Ap Photos
Οπαδός του Νόβακ Τζόκοβιτς κυματίζει σημαία της Σερβίας στην αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης./ copyright Ap Photos

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε σε έξαλλη κατάσταση τον πρέσβη της Αυστραλίας για εξηγήσεις, αλλά εκείνος επί ώρες δεν του απαντούσε.
Ο πατέρας του Σέρβου τενίστα έκανε ακόμη και κάλεσμα στον κόσμο να κατέβει στον δρόμο να διαμαρτυρηθεί για τον κρατούμενο γιο του. Οι πολιτικές αντιδράσεις συνεχίστηκαν, με τον πρόεδρο της Σερβίας να επικοινωνεί με τον Τζόκοβιτς και με αίτημα του πρωθυπουργού της Σερβίας προς την Αυστραλία, να ζητά ο Τζόκοβιτς να φύγει από το ξενοδοχείο κράτησής του.
Ας πιάσουμε όμως ένα ένα τα κομμάτια των ερωτημάτων του παζλ κι ας προσπαθήσουμε να τα συναρμολογήσουμε:

1.Γιατί ο Τζόκοβιτς ταξίδεψε στην Αυστραλία γνωρίζοντας το καθεστώς που επικρατεί για τις περιπτώσεις ανεμβολίαστων;
Ο σέρβος τενίστας στοχεύει τον 10ο τίτλο στο Australian Open και τον 21ο σε Grand Slam, ένα επίτευγμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του αθλήματος.
Η κατάστασή περιπλέκεται, ωστόσο, από τους αυστηρούς νόμους περί των ταξιδιών στην Αυστραλίας, που εφαρμόζονται αυστηρά σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η μετάδοση του κορονοϊού.
Ο Τζόκοβιτς είχε αποχωρήσει από τη σερβική ομάδα για το ATP Cup στο Σίδνεϊ αυτόν τον μήνα, προκαλώντας συζητήσεις ότι επρόκειτο να αποσυρθεί και από τη διοργάνωση Grand Slam, αλλά στη συνέχεια αποκάλυψε ότι του χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί στο Australian Open και ότι θα ταξίδευε στη χώρα μετά από αίτηση για βίζα.

2. Γιατί του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αυστραλία;
Μετά την προσγείωση στη Μελβούρνη, έπειτα από 15ωρη πτήση από το Ντουμπάι, ο Τζόκοβιτς συνελήφθη από τις Αυστραλιανές Συνοριακές Δυνάμεις και κρατήθηκε φρουρούμενος για αρκετές ώρες, απομονωμένος από μέλη της συνοδείας του. Ενημερώθηκε, ο Σέρβος, ότι οι όροι της ιατρικής του απαλλαγής για να αγωνιστεί στο Australian Open δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις της χώρας, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις τόσο της Ομοσπονδίας τένις της Αυστραλίας, όσο και των τοπικών αξιωματούχων της πολιτείας της Βικτώρια.

3. Τι υποστήριξαν τα κυβερνητικά στελέχη;
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, υποστήριξε ότι η υπόθεση του Τζόκοβιτς ήταν ξεκάθαρα κάτι που αφορούσε τους αξιωματούχους της πολιτείας της Βικτώρια, αλλά, όταν αφουγκράστηκε την κοινή γνώμη, που αντιτίθεται στην είσοδο του Τζόκοβιτς και τη μομφή ότι: «Οι πλούσιοι και οι ισχυροί υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους, ο Μόρισον επανήλθε: «Η βίζα του κ. Τζόκοβιτς ακυρώθηκε », έγραψε στο Twitter. «Οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν πρόκειται για τα σύνορά μας. Ουδείς είναι πάνω από αυτούς τους κανόνες. Η αυστηρή συνοριακή μας πολιτική αποδείχτηκε ότι λειτούργησε για την Αυστραλία, που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο από Covid. Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε ».
Το επιχείρημα φαινομενικά επικεντρώνεται στο θέμα του αν η μόλυνση από τον Covid τους τελευταίους έξι μήνες είναι ισχυρός λόγος για εξαίρεση εισόδου στη χώρα. Στην περίπτωση του Τζόκοβιτς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα αψηφήσει την πολιτεία της Βικτόρια και τις αρχές του τένις.

4.Το ζήτημα είναι πολιτικό;
Όταν άρχισε η όλη ιστορία ίσως και να μην ήταν πολιτικό το ζήτημα, τώρα όμως – και όσο περνούν οι ώρες – εξελίσσεται σε άκρως πολιτικό! Η φαινομενική βιασύνη του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της κατάστασης αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη βούληση των ψηφοφόρων του και μπορεί να θεωρηθεί υπό κάποιο πρίσμα ως πράξη επιβεβαίωσης του πολιτικού κύρους του. Η κατάσταση μετατράπηκε επίσης από εσωτερική διαμάχη σε διεθνές πολιτικό επεισόδιο όταν ο Σέρβος ηγέτης Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Αυστραλία τον πλέον διάσημο αθλητή της χώρας του.

5.Τι γίνεται τώρα;

Ο Τζόκοβιτς – για την ώρα – παραμένει στην Αυτραλία και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να ακυρωθεί η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί περίπου μια εβδομάδα πριν αρχίσει η υπεράσπιση του τίτλου του Τζόκοβιτς στο Australian Open. Ένα είναι σίγουρο: Ακόμα κι αν η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς είναι σε θέση να επηρεάσει τη διαδικασία υπέρ του Σέρβου, οι οπαδοί του τένις της Αυστραλίας δεν θα είναι τόσο φιλόξενοι στο Melbourne Park. Περιμένουμε τις εξελίξεις.

Οι Σέρβοι τον προσκυνούν σαν θεό

Έτσι για να… γράψουμε και λίγο Ιστορία να πούμε ότι: Ο Τζόκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι τον Μάιο του 1987. Γοητεύτηκε από το τένις και σε ηλικία 4 χρονών άρχισε να ανακαλύπτει ότι το άθλημα με τη ρακέτα και το μπαλάκι ήταν το όνειρό του. Ο πατέρας του, Σρετζαν και η μητέρα του Ντιάνα είχαν την εταιρεία «Family Sports», η οποία αριθμούσε τρία εστιατόρια και μια ακαδημία τένις. Ο πατέρας, ο θείος και η θεία του Τζόκοβιτς ήταν όλοι επαγγελματίες σκιέρ, και ο πατέρας του ένας καλός ποδοσφαιριστής. Το καλοκαίρι του 1993, σε ηλικία 6 χρονών, ο Τζόκοβιτς εντοπίστηκε από τη θρύλο του γιουγκοσλαβικού τένις, τη Γέλενα Γκένσιτς.
«Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχω δει από την εποχή της Μόνικα Σέλες», είχε πει τότε η Γένσιτς.

Η Γκένσιτς αφοσιώθηκε στην εκπαίδευση του Τζόκοβιτς για τα επόμενα έξι χρόνια. Κι ύστερα ήρθε ο πόλεμος. Οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου έστελναν τον μικρό Νόβακ και την οικογένειά του πολλές ώρες κάθε νύχτας στα καταφύγια. Λέγεται ότι ο Νόβακ έδινε ραντεβού με την προπονήτριά του σε μέρη που είχαν ήδη βομβαρδιστεί, εικάζοντας ότι δεν θα χτυπηθούν ξανά από τις ΝΑΤΟικές βόμβες. Η προπόνηση γινόταν σε άδειες πισίνες, σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, σε απόμακρες αλάνες. Ο Τζόκοβιτς έχει δηλώσει, ότι οι δυσκολίες του πολέμου τον οδήγησαν να συνεχίσει το τένις με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικότητα.
Στα 13 του χρόνια, ο Νόβακ, στάλθηκε στην Ακαδημία του Κροάτη Νίκολα Πίλιτς παλαίμαχου τενίστα, στο Μόναχο για να ανεβάσει το αγωνιστικό του επίπεδο. Το 2001, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε τη διεθνή του καριέρα. Δεκαπέντε χρόνια μετά πάτησε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Μετράει 20 τίτλους Grand Slam (Αυστραλιανό Όπεν: 9, Γουίμπλεντον: 6, Αμερικανικό Όπεν:3 και Ρολάν Γκαρός: 2). Ο Τζόκοβιτς έχει το ρεκόρ 43 νικών σερί το 2011, μια επίδοση ακόμη αξεπέραστη.

Όταν πήρε τα βουνά…

Σε κάποια δύσκολη καμπή της καριέρας του ο Τζόκοβιτς είδε… τον κατήφορο μπροστά του· τότε ήταν που αποφάσισε να ανηφορίσει στα υψώματα της πατρίδας του: «To βουνό Rtanj είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη και δυνατά βουνά στη χώρα μας και πιθανότατα και ακόμα παραπέρα.

https://www.instagram.com/p/COTY1_EnD_M

Είναι η δεύτερη φορά που ανέβηκα στην κορυφή του με την Jelena. Συμβολικά, όταν ανεβαίνουμε στην κορυφή, διανύουμε ένα ταξίδι με σωματικές και πνευματικές προκλήσεις. Όταν φτάνεις στην κορυφή, αισθάνεσαι υπερήφανος, αλλά μόνο αν έχεις απολαύσει και εκτιμήσει ολόκληρο το ταξίδι ως την κορυφή θα νιώσεις αυτή την ικανοποίηση», έγραψε στον λογαριασμό του, στο Instagram. Ο Τζόκοβιτς, όταν βρεθεί στα δύσκολα, ανεβαίνει στα βουνά, διαλογίζεται και επιστρέφει με τις κορυφές μέσα του…
Ο Τζόκοβιτς μιλά Σερβικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Οι δύο μικρότεροι αδερφοί του, ο Μάρκο (1991) και ο Τζόρντζε (1995 ακολούθησαν τα βήματά του στον χώρο του επαγγελματικού τένις. Ο ευχάριστος χαρακτήρας και το χιούμορ του, αλλά και τα τρία πρώτα γράμματα από το επώνυμό του (Τζόκοβιτς) του έχουν φέρει το ψευδώνυμο Τζόκερ. Ο Νόβακ είναι γνωστός στον κύκλο του για το χιούμορ και τις μιμήσεις του. Ο Τζόκοβιτς είναι μέλος της Σερβικής Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας και τον Απρίλιο του 2011, του απονεμήθηκε το μετάλλιο του «Τάγματος του Αγίου Σάββα» για την αγάπη του για την εκκλησία και τον σέρβικο λαό.
Ο Τζόκοβιτς συνδέθηκε συναισθηματικά με την μελλοντική σύζυγό του Γέλενα Ρίστιτς, από τα χρόνια του γυμνασίου. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε το 2013 και παντρεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2014 – λίγες μέρες μετά τη νίκη του στο Γουίμπλεντον. Έχουν αποκτήσει έναν γιο με το όνομα Στέφαν (2014) και μια κόρη, την Τάρα (2017).

«Κάθε παιδί έχει σημασία»

Ο Τζόκοβιτς μαζί με τη σύζυγό του, Γελένα, είναι ιδρυτές του «Novak Djokovic Foundation», που αυτοπροσδιορίζεται ως: «Μια ομάδα παθιασμένων και αποφασισμένων ανθρώπων, που θέλουν να κάνουν τη διαφορά και που πιστεύουν βαθιά ότι κάθε παιδί έχει σημασία».

https://www.instagram.com/p/CRKCtRtL0nF

Το NDF είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 2007, με στόχο να δημιουργήσει μια πιο εύκολη ζωή για τα παιδιά που έχουν ανάγκη στη Σερβία: «Δίνοντας σε κάθε παιδί την ευκαιρία να λάβει ποιοτική προσχολική εκπαίδευση, του δίνουμε την ευκαιρία να προχωρήσει. Να γνωρίσει τη χαρά της επιτυχίας. Να πιστέψουν, τα παιδιά, ότι αξίζουν τα όνειρά τους».
Η Γελένα -γεννημένη το 1987 – βρίσκεται πάντα στο πλευρό του συζύγου της. Σε κάθε του ματς, σε κάθε του προσπάθεια.
Οι Σέρβοι τον λατρεύουν σαν ήρωα τον Τζόκοβιτς και πάντα έχουν μια καλή κουβέντα να πουν για εκείνον και την οικογένειά του. Άλλωστε πολλά από τα υπέρογκα ποσά που κερδίζει από το τένις συλλέγοντας τρόπαια τα διαθέτει σε φιλανθρωπίες.

Οι Σέρβοι συμπατριώτες του, τον λατρεύουν και είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για τον Νόβακ. Για την ώρα έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Βελιγραδίου.
Όχι, όχι, ο αθλητισμός δεν είναι πόλεμος… Το έχουμε πει αυτό!