19 Απριλίου, 2024

Νέος σαρωτικός ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί στο κόκκινο, ποιοι αλλάζουν. Ονόματα

Νέος σαρωτικός ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί στο κόκκινο, ποιοι αλλάζουν. Ονόματα

Πότε και πώς θα επιχειρηθεί η «απόδοση των ευθυνών» μετά τις φωτιές; Ποιοι υπουργοί αλλάζουν;

Παρά τον μίνι ανασχηματισμό που έκανε πριν τον Δεκαπενταύγουστο, οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μεγαλύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου, «Οι περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν ακυρώνουν το ενδεχόμενο ενός ευρέως ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα. Αντιθέτως, προσωπική μου γνώμη είναι ότι μάλλον το ενισχύουν».

Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνητικό πεδίο μοιάζει πλέον με κινούμενη άμμο, καθώς οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές έχουν επιφέρει πλήγμα προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος προανήγγειλε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Τα ερωτήματα για τις αλλαγές στην κυβέρνηση είναι ουκ ολίγα:

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ;

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην προχωρήσει σε άμεση απόδοση ευθυνών, καθώς αφενός δεν θέλει να δημιουργήσει εσωτερικά μέτωπα, αφετέρου επειδή έτσι υπηρετεί την εικόνα ότι «η κυβέρνηση τα πήγε καλά, αλλά έγιναν και λάθη».

Υπό αυτή την έννοια, ένα πρώτο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός είναι αυτό από τις 25 Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή έως την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένο, όμως, ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές και η «απόδοση ευθυνών» θα γίνουν «με καθαρό μυαλό», οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί σε «ουδέτερο πολιτικά χρόνο», με πιθανότερο τον προσεχή Νοέμβριο.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;

Την αντικειμενική ευθύνη έχει πρωτίστως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η υπηρεσία του έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των άλλων φυσικών καταστροφών.

Αντικειμενική ευθύνη έχει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως προϊστάμενος υπουργός, ο οποίος εποπτεύει και σώματα όπως η ΕΛΑΣ, που είναι άμεσα εμπλεκόμενα στην αντιμετώπιση μιας φωτιάς.

Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του, κάλυψε σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν απολύτως, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, όπως κάλυψε (όχι στον ίδιο υψηλό βαθμό) και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Εάν το μέγαρο Μαξίμου θέλει να δείξει πως δεν αναζητεί εξιλαστήρια θύματα για τη φωτιά (η αντικατάσταση της ηγεσίας της Πυροσβεστικής θεωρείται από τους γνωρίζοντες ως δεδομένη), θα το αποδείξει με την αντικατάσταση των εχόντων πολιτικά την αντικειμενική ευθύνη.

Πάντως δύσκολα ο πρωθυπουργός θα αφήσει εκτός κυβέρνησης τόσο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και τον Νίκο Χαρδαλιά, επιλέγοντας τη λύση της μετακίνησής τους.

Αν κάποιος από τους δυο έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει εκτός είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάτι που ήδη γεννάει απορίες, καθώς την πρώτη ευθύνη έχει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

Πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» επιμένουν πως στις σκέψεις του Μαξίμου είναι η πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων τόσο στα Σώματα Ασφαλείας, όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επί αυτών, όμως, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή, όπως δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το ποιες δομικές αλλαγές θα γίνουν στην κυβέρνηση – αν βεβαίως γίνουν, καθώς και τις άλλες φορές ακούστηκαν τέτοια σχέδια αλλά στην πράξη δεν έγινε τίποτε…

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ;

Πέραν των μελών της κυβέρνησης που έχουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπάρχουν… εκκρεμότητες τις οποίες ο πρωθυπουργός δεν διευθέτησε όταν προχώρησε στις προηγούμενες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Όλοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως το Μαξίμου επιθυμεί τη μετακίνηση του Χρήστου Σταϊκούρα από το υπουργείο Οικονομικών και του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας, αν και με κριτήρια αποτελέσματος κάτι τέτοιο δεν αιτιολογείται από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επιμένει πως η κυβέρνηση πάει άριστα τόσο στην οικονομία, όσο και στην υγεία!

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται στο στόχαστρο συγκεκριμένων κύκλων και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πληροφορίες πως ενδεχομένως ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Αχ. Καραμανλής ενδέχεται να αναλάβει επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς να υπάρχουν και εδώ περισσότερες πληροφορίες επί του παρόντος.