29 Μαρτίου, 2024

Νέος ανασχηματισμός Μητσοτάκη: Ποιους έχει βάλει στο μάτι. Αντιπερισπασμός και πρόωρες εκλογές

Νέος ανασχηματισμός Μητσοτάκη: Ποιους έχει βάλει στο μάτι. Αντιπερισπασμός και πρόωρες εκλογές

Γιατί φαίνεται να σκέφτεται νέο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ποιο το κρυφό σχέδιο για πρόωρες εκλογές;

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι φήμες για ανασχηματισμό Ιούνιο, Ιούλιο ή Σεπτέμβριο φουντώνουν, αλλά ορισμένοι εκτιμούν ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο είχε ήδη καεί από την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεψαν ούτε καν ένα πιο ουσιαστικό άνοιγμα το Πάσχα, όμως το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού κυριαρχεί πλέον στο κυβερνητικό παρασκήνιο.

Πολλοί στη Νέα Δημοκρατία περιμένουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα Ιούνιο ή Ιούλιο, διαπιστώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πλέον και σημάδια φθοράς μετά από ένα χρόνο κορονοϊού και lockdown. Και αυτό παρότι ο προηγούμενος ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου, επομένως θα έχει περάσει το πολύ ένα εξάμηνο.

Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργοί που έμειναν αμετακίνητοι στον προηγούμενο ανασχηματισμό, βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο του Μαξίμου. Δυσαρέσκεια φέρεται να υπάρχει για τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Αν και ο δεύτερος φυσικά αποτελεί έναν εσωκομματικό πόλο και χρησιμεύει για να κρατά στη ΝΔ ακραία δεξιούς ψηφοφόρους. Και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα ήταν φυσικά χρήσιμος.

Κάποιοι άλλωστε πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στις αρχές καλοκαιριού σε ανασχηματισμό ή έστω διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, εν είδει… αντιπερισπασμού.

Κατά την εκτίμηση αυτή, ένας ανασχηματισμός Ιούνιο ή Ιούλιο θα μπορούσε να αποτελεί και “στάχτη στα μάτια” πολιτών, πολιτικών και ΜΜΕ, ώστε να πεισθούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Κάποιοι άλλοι αντίθετα, βλέπουν ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο, εφόσον φυσικά εν τέλει ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην στήσει κάλπες νωρίτερα, αλλά να περιμένει τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με την πανδημία.