28 Μαρτίου, 2024

Νέα υπόθεση Φιλιππίδη: Ποιος ο γνωστός ηθοποιός Λ.Φ. κατηγορούμενος για 10 βι@σμούς. Όνομα

Νέα υπόθεση Φιλιππίδη: Ποιος ο γνωστός ηθοποιός Λ.Φ. κατηγορούμενος για 10 βι@σμούς. Όνομα

Ποιος ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Λ.Φ. που κατηγορείται για 10 βι@σμούς; Νέα βόμβα στον καλλιτεχνικό χώρο.

Μία ακόμη υπόθεση, ανάλογη με εκείνες των Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη, συγκλονίζει το χώρο της τέχνης.

Πρόκειται για τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και μουσικό Λ.Φ., ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, ζει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα συμμετείχε σε πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις, φεστιβαλικές κινηματογραφικές ταινίες και γνωστές τηλεοπτικές σειρές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπαμ», ο ηθοποιός Λάμπρος Φιλίππου έχει καταγγελθεί στις ελληνικές αρχές για συνολικά 10 περιπτώσεις φερόμενων βιασμών, ενώ την Πέμπτη 12 Αυγούστου, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η τρίτη κατά σειρά μήνυση για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος του 40χρονου καλλιτέχνη.

Μηνύτρια είναι μία 28χρονη, σήμερα, γυναίκα, η οποία υποστηρίζει ότι γνωρίστηκε με τον ηθοποιό το 2013, όταν εκείνος ανέλαβε να τη βοηθήσει με τις εξετάσεις που επιθυμούσε να δώσει στη δραματική σχολή.

Όπως γράφει η «Μπαμ», το φερόμενο ως θύμα καταγγέλει ότι όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνταν στο σπίτι του Λάμπρου Φιλίππου στα Εξάρχεια και ότι, στο τέλος Αυγούστου 2013, κατά τη διάρκεια εκφώνησης ενός μονολόγου, ο ηθοποιός τη βίασε.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εκκρεμούν σε βάρος του 40χρονου ηθοποιού, συνολικά, 10 καταγγελίες για βιασμούς.

Η πρώτη μήνυση για βιασμό ανηλίκων

Θύματα είναι δύο αδελφές, οι οποίες κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν από τον 40χρονο καλλιτέχνη Λάμπρο Φιλίππου κατά την εφηβεία τους, ξεκινώντας από το 2008 και συστηματικά, μέχρι την πρώιμη ενηλικίωση, το 2014.

Εις βάρος του, μάλιστα, σχηματίστηκε εκτενέστατη και ανατριχιαστική δικογραφία, με θύματα τις δύο ανήλικες κοπέλες.

Η μία κοπέλα κατέθεσε την Τετάρτη 21 Ιουλίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η μηνυτήρια αναφορά είναι ανατριχιαστική. «Ο εγκαλούμενος Λάμπρος Φιλίππου διέπραξε σε βάρος μας το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (…). Κυρίως διέπραξε γενετήσιες πράξεις εναντίων μας», περιγράφεται εισαγωγικά στη μήνυση.

Αναφορά για περισσότερα θύματα

Οι δύο αδερφές αναφέρουν ότι, εκτός από τις ίδιες, υπήρξαν θύματα του ηθοποιού και άλλες γυναίκες, οι οποίες υπήρξαν μαθήτριές του στη σχολή υποκριτικής που διατηρεί.

Μάλιστα, στη μηνυτήρια αναφορά διατυπώνεται η βεβαιότητα ότι, κατά την εξέλιξη της νομικής διαδικασίας, θα ομολογήσουν περισσότερα θύματα εις βάρος του.

Η Δ. αναφέρει ότι βρήκε το κουράγιο να μιλήσει μετά από τόσα χρόνια, επειδή προηγήθηκε το ξέσπασμα του ελληνικού #metoo.

Οι περιγραφές που σοκάρουν

Η 29χρονη Δ. αναφέρει ότι γνωρίστηκαν το 2008, στο πλαίσιο της παράστασης «Πεθαίνω σα χώρα».

Η ίδια ήταν μόλις 15 χρονών και συμμετείχε ως κομπάρσος, μαζί με τη μητέρα της. Αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των προβών και των παραστάσεων, ο κατηγορούμενος την πλησίαζε για να της μιλήσει για το θέατρο, ενώ… παρεμπιπτόντως την ρωτούσε αν έχει έχει κάνει σεξ ή αν γνωρίζει «πώς αλλιώς ονομάζεται το πέος».

Στη συνέχεια, προσπάθησε να την φιλήσει, όμως, τότε – όπως αναφέρει – ξέφυγε.

Ωστόσο, η «γνωριμία» δεν έληξε εκεί και έτσι η κακοποίηση επεκτάθηκε.

Λίγο αργότερα, ο ηθοποιός θα την προσέγγιζε ξανά, με σκοπό να της μιλήσει για το θέατρο. Η έφηβη κοπέλα κολακευόταν, μέχρι που τον Ιούλιο του 2008 έζησε, όπως αναφέρει, «το χειρότερο εφιάλτη της».

«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο με τα χέρια του και, ενώ ούρλιαζα από τον πόνο και τον φόβο, εκείνος έκλεισε την μπαλκονόπορτα του σπιτιού για να μην ακούγονται οι φωνές μου και με βίασε. Ενώ τον έσπρωχνα με όλη μου τη δύναμη, λέγοντας ότι δεν θέλω να κάνω σεξ μαζί του, εκείνος είχε πέσει πάνω μου με το σώμα του και με τις υπέρτερες δυνάμεις του και με τη βία, με εξανάγκασε να υποστώ τη σεξουαλική επαφή μαζί του (…)».

Η χειριστική σχέση που αναπτύχθηκε στη συνέχεια, οδήγησε σε χρόνια σεξουαλική κακοποίηση. Ο φερόμενος ως δράστης έπεισε την ανήλικη να επισκεφτεί ψυχίατρο, αλλά απαιτούσε να μαθαίνει λεπτομερώς το περιεχόμενο των συνεδριών, αναγκάζοντας την ανήλικη να μην αναφέρει τίποτε από ό,τι είχε γίνει.

Η 29χρονη κοπέλα αναφέρει στην κατάθεσή της ότι τον ερωτεύτηκε και σύναψαν δεσμό, αποτέλεσμα της χειριστικής συμπεριφοράς του.

«Με πίεζε να υπομένω πράγματα που δεν ήθελα. Ασκούσε σωματική βία επάνω μου, κατά τη διάρκεια της ερωτικής μας επαφής, χτυπώντας με στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα μου, σε σημείο που μάτωνα στα γεννητικά μου όργανα (…)».

(…) «Κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής επαφής λιποθύμησα, καθόσον εκείνος με έσφιγγε με τα χέρια του στον λαιμό. Όταν επανήλθα εκείνος συνέχιζε την ερωτική πράξη μόνος του. Αντιλαμβανόμενη ότι όλα αυτά δεν αποτελούν φυσιολογική σχέση, τον Μάιο του 2013, διέκοψα τη σχέση μας».

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όπως κατέθεσε, ο ηθοποιός την περίμενε κάτω από το σπίτι του νέου της συντρόφου, την επιβίβασε στη μηχανή του και την βίασε ακόμη μία φορά.

Θύμα και η αδερφή της

Στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, η μικρότερη αδερφή τής Δ. αναφέρει ότι, το ίδιο χρονικό διάστημα, ο ηθοποιός βίαζε και τα δύο κορίτσια. Το χειμώνα του 2012, μάλιστα, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, επιχειρώντας να πέσει από το μπαλκόνι του 5ου ορόφου, πράγμα που δεν έγινε, καθώς την έσωσε η αδερφή της.