Νέα μέτρα: Το παρασκήνιο των αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους – Το «κόλπο» του Μητσοτάκη που δεν πήρε κανείς «πρέφα»

Νέα μέτρα: Το παρασκήνιο των αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους – Το «κόλπο» του Μητσοτάκη που δεν πήρε κανείς «πρέφα»

Γιατί ανακοινώθηκαν τώρα οι αποφάσεις και ποιες ακολουθούν

Νέα σκληρά μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση για την πανδημία με τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν το «μάρμαρο» και η ζωή τους να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από τις 13 Σεπτεμβρίου. Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο των αποφάσεωνα και ποιο είναι το «κόλπο» του Μητσοτάκη που δεν πήρε κανείς «πρέφα»;

Συγκεκριμένα, στο παρασκήνιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πανδημία και των αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους αναφέρθηκε ο Πέτρος Μποτσαράκος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Tο πολιτικό σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν το οικονομικό και υγειονομικό κόστος των ανεμβολίαστων.

Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από την πλευρά τους, άρα δε δικαιολογούνται περιορισμοί ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, συνεπώς χρειάζονται μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανάρτησε ο πρωθυπουργός πάνω από το 90% των διασωληνωμένων ως χθες ήταν ανεμβολίαστοικαι αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι αντί για 319 οι διασωληνωμένοι θα ήταν 13 φορές λιγότεροι δηλαδή μόνο 50.

Κορωνοϊός: Ο οδικός «χάρτης» για τους ανεμβολίαστους μέχρι το Μάρτιο – Πιθανά τα ακόμη πιο «βαριά» μέτρα

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να αποτελεί το βασικό θέμα της καθημερινότητάς μας, με την πανδημία σε κάθε ευκαιρία να μας δείχνει πως είναι παρούσα και την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα, με στόχο την πειθώ προς τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με αυτά, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε ένα ή δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση όλων των ανεμβολίαστων σε μια σειρά χώρων όπως εστίαση και ψυχαγωγία.

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας τη δέσμη μέτρων κατά του κορωνοϊού που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο.

«Τα στοιχεία του ΕΣΥ είναι συντριπτικά, πάνω από το 90% σε ΜΕΘ είναι COVID, αρκετά πάνω, είναι ανεμβολίαστοι» σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατ. εμβολιασμούς για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Το δίλημμα επισήμανε ο υπουργός, είναι ζούμε στο τείχος ανόσιας ή μένουμε έξω απ’ αυτό, διαλέγουμε να βρεθούμε σε COVID κρεβάτι νοσοκομείου ή ΜΕΘ, παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορωνοϊό.

Χάρη στο εμβόλιο δε θα μετατρέψουμε το νοσοκομεία κατά προτεραιότητα για COVID περιστατικά, αλλά για όλα περιστατικά, όλα τα περιστατικά θα εξυπηρετούν το αντίθετο, θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους» εξήγησε ο υπουργός.

«Επιλογή έχουμε. 6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ή πλήρως, και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί είμαι βέβαιος. Για να προσεγγίσουμε το 80% πρέπει να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς».

Το «εμείς», συνέχισε ο υπουργός, θα επικρατήσει του «εγώ». Δε θα ανασταλεί η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, 1ον για να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού, και 2ον για να θωρακίσουμε το ΕΣΥ.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022:

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ
-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).
-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.
-Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.
-Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
-Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
-Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
-Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών
-Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Έρχονται πιο σκληρά μέτρα

Σήμερα Τετάρτη (25/8) και όχι όπως συνήθως Πέμπτη, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τη διασπορά του κορονοϊού που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το ethnos.gr, θα μελετήσουν βήμα προς βήμα όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να αποφανθούν ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αύξηση κρουσμάτων, αλλά και για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να προτείνουν.

Το πρώτο μέτρο που πιθανώς να εισηγηθούν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι να επανέλθει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους, ώστε να σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω τους και να περιορισθεί η μετάδοση του ιού. Μάλιστα στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, το σενάριο είναι να εφαρμοστούν μέτρα και σε εμπορικά κέντρα και mall ώστε και εκεί η είσοδος να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με εργαστηριακό τεστ. Θα πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων χθες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμοσθούν κλιμακωτά οι περιορισμοί.

Βέβαια από την άλλη, οι περισσότεροι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, θεωρούν ότι πλέον το ποσοστό εμβολιασμού έχει φθάσει σε σημείο που είναι δύσκολο να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Γι αυτό και εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας, αφού σήμερα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα ίσα που αγγίζει το 55%.

Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας φαίνεται να απέδωσαν, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασμών. Αντίστοιχα ελπίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι θα γίνει και με τα μέτρα για τα υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 1,680 total views,  4 views today

.