29 Μαρτίου, 2024

Μπαράζ παροχών καθώς… μύρισαν εκλογές: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους συνταξιούχους

Μπαράζ παροχών καθώς… μύρισαν εκλογές: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους συνταξιούχους

Σε ένα.. σπριντ ανακοινώσεων προχωρά η κυβέρνηση, με μέτρα σε δόσεις μέχρι να φτάσει η ώρα της κάλπης. Όλα δείχνουν εκλογές τον Απρίλιο στις 9 του μήνα εκτός απροόπτου– γεγονός που σημαίνει πως περίπου στις 10 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί όλες οι εκκρεμότητες για να κλείσει η Βουλή. Τις τελευταίες ημέρες είναι άλλωστε σε εξέλιξη ένα μπαράζ ανακοινώσεων ευνοϊκών μέτρων στήριξης, κάτι που δίνει τον τόνο για το πως θα πορευθεί το Μαξίμου

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης στην Κοζάνη θα αναφερθεί στη ρύθμιση για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς. Μάλιστα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια κλιμάκωση στο ποσό (πιθανότατα μέχρι τα 300 ευρώ) σε συνάρτηση με μια σειρά παραγόντων (π.χ. το εισόδημα αλλά και τι ποσά έχει εισπράξει ο συνταξιούχος από τις μέχρι τώρα ενισχύσεις).

Το κυβερνών κόμμα επενδύει σε μια θετική ατζέντα στην οικονομία και νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή, με έμφαση όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και στην μεσαία τάξη. Είναι χαρακτηριστικό πως αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης έρχεται στη Βουλή η ρύθμιση για το lifting στον εξωδικαστικό, ενώ θα ακολουθήσει και ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης.

Τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν πιθανότατα μέσα στο μήνα από τη Βουλή, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές Μαρτίου (που αναμένεται να είναι το τελευταίο) θα κλειδώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Άλλωστε από την κυβέρνηση επενδύουν ιδιαίτερα στο κομμάτι των μισθών και ένα από τα βασικά θέματα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία είναι το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Πάντως, από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να προλάβουν όσους θα μιλήσουν για παροχολογία με στόχο κομματικά οφέλη στο δρόμο προς τις κάλπες. Και αυτό που επισημαίνουν είναι πως τα μέτρα θα είναι απόλυτα κοστολογημένα και δεν θα τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές. Από την Δυτική Μακεδονία χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν πρόκειται να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών. Θα δεσμευτούμε μόνο γι’ αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Οι περιοδείες και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Για «νάρκη» της απλής αναλογικής μιλούν στη Νέα Δημοκρατία, που εστιάζουν ιδιαίτερα στο ποσοστό της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Εκεί άλλωστε θα δοθεί και μία εικόνα το κατά πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αλλά και ποια είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Από την Δυτική Μακεδονία που έκανε χθες περιοδεία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης, λέγοντας πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα καθαρά, από την πρώτη κάλπη. «Το ζητούμενο τελικά σε αυτήν την εκλογή είναι απλό: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Και ποιος θα κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο; Η σοβαρή και υπεύθυνη Νέα Δημοκρατία ή ο ανεύθυνος και λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το δίλημμα. Είναι πολύ απλό, είναι πολύ ξεκάθαρο» σημείωσε.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι περιοδείες του πρωθυπουργού και ακολουθούν η Λάρισα και η Λαμία, ενώ στόχος είναι στις περιοδείες αυτές να παρουσιάζει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κάθε περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, που περιλαμβάνει έργα ύψους 4 δισεκατομμυρίων.