29 Μαρτίου, 2024

Μωβ Μέδουσες: Πότε θα φύγουν – Οι κόκκινες παραλίες σε όλη τη χώρα [infographic]

Μωβ Μέδουσες: Πότε θα φύγουν – Οι κόκκινες παραλίες σε όλη τη χώρα

Μωβ Μέδουσες: Με… προσοχή πρέπει να γίνονται οι φετινές βουτιές σε διάφορες θάλασσες της χώρας, δεδομένης της αύξησης και εξάπλωσης των μωβ μεδουσών. Παραλίες σε Καβούρι, Βουλιαγμένη και Λαγονήσι είναι μόνο μερικές από όσες έχουν καταγραφεί περιστατικά «επιθέσεων», με τα θύματα να δηλώνουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως το τσίμπημα προκαλεί ιδιαίτερο τσούξιμο.

«Εμένα με τσίμπησε στη φτέρνα και ευτυχώς υπήρχε ναυαγοσώστης στην παραλία όπου μου έβαλε σόδα και ανακουφίστηκα άμεσα, το σημάδι, ωστόσο, κάμποσες μέρες μετά έχει μείνει», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο Μάριος, αναφέροντας παράλληλα πως το τσούξιμο ήταν… έντονο.

Παρ’ ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που καταγράφεται αρκετά συχνά, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από το τσίμπημα μια κοινής τσούχτρας. Οι ειδικοί συστήνουν πρώτα από όλα ψυχραιμία στους λουόμενους, προσοχή και ενημέρωση για τις «κόκκινες» παραλίες έπειτα από τη ραγδαία εξάπλωση των μοβ μεδουσών.

Τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τις μωβ μέδουσες εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας. Οπως λέει, οι μέδουσες είναι ένα φαινόμενο το οποίο καταγράφεται αρκετά συχνά, ωστόσο ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω της έκτασης και της συχνότητας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οι μωβ μέδουσες έχουν εξαπλωθεί τόσο στις ελληνικές θάλασσες, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως οι κυριότερες αιτίες είναι η κλιματική κρίση, η θερμοκρασία του νερού και η υπεραλίευση. Ανάμεσα στους θηρευτές των μεδουσών είναι οι θαλάσσιες χελώνες, το γεγονός όμως ότι κάθε χρόνο βρίσκονται κατά μέσο όρο 1.000 νεκρές ενισχύει την αύξησή τους.

Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκτιμήσεις που κάνει ο Δημήτρη Βαφείδη – Καθηγητή Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη larissanet σχετικά με την περαιτέρω πορεία που θα έχει το φαινόμενο με τις μωβ μέδουσες, ενώ δίνει απάντηση στο ενδεχόμενο εμφάνισης δεύτερου κύματος μέσα στο φετινό καλοκαίρι: «Αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη ακολουθείται από μια απότομη πτώση.

Είναι δεδομένο ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα αλλάξουν. Είναι δεδομένο ότι θα ενταθεί η κυματική δράση. Γιατί αυτό που βλέπουμε και αυτό που αντιλαμβανόμαστε – κάτι που είναι ενοχλητικό στον τουρισμό και σε όλη την παράκτια οικονομική δραστηριότητα – αφορά στις μωβ μέδουσες όταν πλησιάζουν στις ακτές. Αυτό οφείλεται κυρίως στη νηνεμία, όπως και στα ρεύματα που φέρνουν τις μέδουσες προς την ακτή. Όταν αλλάξει ο καιρός – δηλαδή όταν αρχίσει η έντονη κυματική δράση που είναι χαρακτηριστική στις αρχές Ιουλίου – τότε θα δούμε όντως μια εκτόνωση του φαινομένου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μέδουσες θα εξαφανιστούν άμεσα. Το γεγονός πάντως είναι ότι η πληθυσμιακή έκρηξη θα εκτονωθεί ξεκάθαρα. Παράλληλα, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρξει επανάληψη του φαινομένου την χρονική περίοδο που παραδοσιακά το βλέπαμε όλα τα χρόνια. Δηλαδή βλέπαμε αυτές τις πληθυσμιακές εκρήξεις κατά τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου, όχι όμως τον Μάιο».