29 Μαρτίου, 2024

Μέτρα «βόμβα»: Έρχεται ολικό lockdown στην Ελλάδα!

Μέτρα «βόμβα»: Έρχεται ολικό lockdown στην Ελλάδα!

Η λύση μοιάζει αναπόφευκτη…

Ο συναγερμός εξαιτίας του κορωνοϊού δεν έχει λήξει στην χώρα μας, με την αυστηροποίηση των μέτρων να μην αποκλείεται, φτάνοντας ίσως και στο ολικό lockdown λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως ένα lockdown θα είναι αναπόφευκτο, τη στιγμή που έχουμε ξεπεράσει το φράγμα των 20.000 θανάτων. «Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε αρχικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και […] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».

Αν η διασπορά, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον». Ερωτηθείς για το αν εννοεί lockdown αυστηρό όπως το πρώτο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας αρκετές φορές ότι «χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα».

Όσον αφορά στη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία». Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος» εκφράζοντας την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα μέτρα μετά τις γιορτές για να αποφευχθεί το lockdown

Νέα περιοριστικά μέτρα εξετάζει να λάβει η κυβέρνηση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης.

Τέλος, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και όπως επισήμανε, η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε. Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.

Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.