24 Απριλίου, 2024

Lockdown Φεβρουαρίου: Τι ισχύει σε Αττική και όλες τις περιοχές με τα νέα μέτρα

Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα ανά περιοχή

Νέα μέτρα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση των 23 ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Πλέον αλλάζει το ωράριο των μετακινήσεων που επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα καθώς πλέον ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ τις υπόλοιπες ώρες ισχύουν οι μετακινήσεις να γίνονται με sms στο 13033, κλειστά τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα -με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, βενζινάδικα και φαρμακεία– ενώ το λιανεμπόριο πλέον σταματά να λειτουργεί με φυσική παρουσία (click inside) αλλά αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Νέο ωράριο καταστημάτων από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, τις καθημερινές Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ νέες περιοχές στη χώρα έχουν προστεθεί με κόκκινο χρώμα στον χάρτη επικινδυνότητας για τις οποίες ισχύουν πλέον νέα μέτρα.

Τι ισχύει με τα νέα μέτρα ανά περιοχή

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να παραμένει σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα για το Επίπεδο Α, το Κίτρινο.

Σε περιοχές που παρατηρείται μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για το Επίπεδο Β – Κόκκινο. Σε αυτό το καθεστώς παραμένουν για τις επόμενες 7 ημέρες οι ακόλουθες περιοχές:

  • ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος έχει 59 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου, με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ από τις 17 Δεκεμβρίου.

Παραμένουν στο «κόκκινο»:

  • οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 46 και 36 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας 21. Στον Δήμο Θηβαίων το ιικό φορτίο φαίνεται να υποχωρεί, δεν έχει φτάσει όμως ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Στον Δήμο Τανάγρας, το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.
  • ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου. Η Σπάρτη είχε στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα 53 ενεργά κρούσματα και έχει 77.
  • η Ζάκυνθος όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και πλέον τα ενεργά κρούσματα είναι 33.
  • η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, όπου στις 13 Ιανουαρίου όταν τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα υπήρχαν 112 ενεργά κρούσματα και τώρα τα ενεργά κρούσματα είναι 74.

Οι 5 νέες περιοχές στο «κόκκινο»

Στις «κόκκινες» περιοχές πλέον εντάσσονται από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου οι εξής 5 περιοχές:

  • Ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ο οποίος είχε 17 ενεργά κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου και έφτασε τα 51. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του Δήμου Ρεθύμνης παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.
  • Ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 25 Ιανουαρίου υπήρχαν 19 ενεργά κρούσματα και έχουν αυξηθεί σε 33.
  • Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου και έχουν αυξηθεί στα 59.
  • Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7 στις 25 Ιανουαρίου σε 49. Μέσα δηλαδή σε 11 ημέρες, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 600%.
  • Ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 32 από 5 που ήταν στις 25 Ιανουαρίου.

Συνεπώς από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις «κόκκινες» περιοχές ανήκουν ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού, ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.

Επιπλέον μέτρα σε 5 δήμους με επικίνδυνα αυξημένο ιικό φορτίο

Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επιπρόσθετα των παραπάνω περιοχών, το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων, ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο σε 5 Δήμους:

  1. Θήρας
  2. Μυκόνου
  3. Χαλκιδέων
  4. Πατρέων
  5. Αγίου Νικολάου Κρήτης

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 34 στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα και πλέον έφτασαν τα 45. Αντίστοιχα, ο Δήμος Μυκόνου είχε 25 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και έχουν διπλασιαστεί, σε 50, παρά τα μέτρα. Ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας είχε 189 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και έφτασε να έχει 292 ενεργά κρούσματα, δηλαδή, μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Στον Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, τα ενεργά κρούσματα ήταν 173 στις 30 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και πλέον έφτασαν τα 349. Έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μερικές ημέρες και η αύξηση των κρουσμάτων αγγίζει το 50,43%. Επίσης, αυξητική τάση των κρουσμάτων παρατηρείται και στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων ήταν 43 και πλέον έφτασαν τα 78 κρούσματα.

Έτσι, η επιδημιολογική εικόνα αυτών των 5 περιοχών έκανε αναγκαία την λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου αναστέλλονται οι λειτουργίες στα ακόλουθα:

  • λιανεμπόριο – κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα
  • κομμωτήρια
  • κουρεία
  • κέντρα αισθητικής
  • υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων
  • υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος
  • ΚΤΕΟ
  • πρακτορεία ΟΠΑΠ
  • μετακινήσεις από και προς τους Δήμους αυτούς. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους 5 Δήμους θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • δικαστήρια
  • οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
  • δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών σε εκκλησίες, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση:

  • την μετακίνηση για λόγους υγείας,
  • για λόγους εργασίας και
  • για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα, καθώς και λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, οι αρχές τονίζουν την ανάγκη πιστής και αυστηρής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές.

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Στην Αττική, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, αφού αξιολογήθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα και τους δείκτες που καθορίζουν την εξέλιξη της πανδημίας, αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές», όπου βρίσκεται επίσης η Χαλκιδική.

Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής παρακάτω μέτρα και για Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική:

  • Αναστολή λειτουργίας των Λυκείων δια ζώσης και εφαρμογή της μεθόδου τηλεκπαίδευσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click inside (click in shop).
  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
  • Τόσο το λιανεμπόριο, όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το  Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.
  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS στο 13033 και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Οι χώροι λατρείας (εκκλησίες) λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει.

Όπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα αυτά ισχύουν από αύριο το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου στις 6 και έως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι 5 περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου (Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος) παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, όσο και των αποτελεσμάτων ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

«Αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Η όποια απόφαση δεν στηρίζεται σε εμμονικά σύνδρομα, ούτε στελεχών της κυβέρνησης, ούτε των επιδημιολόγων», επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το όποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων επιδρά αυξητικά στην κινητικότητα, το λεγόμενο mobility. Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για περαιτέρω διασπορά και εξάπλωση του ιού, γιατί κινητικότητα σημαίνει επαφές, λίγες, πολλές, αραιές, συχνές, παρόλα αυτά επαφές. Άρα το ζήτημα δεν είναι αν ανοίξει κάτι εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξάλλου, κανείς δεν υποστηρίζει ένα άνοιγμα χωρίς πρωτόκολλα. Το ζήτημα είναι εάν το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αυξάνει την κινητικότητα, αλλά και πώς επιβαρύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και πόσο αυξάνει το ρίσκο της διασποράς. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, προσπάθεια συναντίληψης για την εξέλιξη της πανδημίας και όχι κραυγές, αναθέματα και ακραίες προσεγγίσεις», σημείωσε ο ίδιος, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.