29 Μαρτίου, 2024

Lockdown Δευτέρας – Παρασκευής: Τα νέα μέτρα για καταστήματα, ωράρια και απαγόρευση μετακίνησης

Πρώτη εργάσιμη την Δευτέρα (8/2) με τα νέα μέτρα – Δείτε τι ισχύει στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές»

Η αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού φέρνει αλλαγές στη ζωή μας στο λιανεμπόριο, στα σχολεία και κατ’ επέκταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Την Δευτέρα (8/2) πρώτη εργάσιμη ημέρα, μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια μέσου του Νίκου Χαρδαλιά, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν νέους κανόνες σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το αυστηρό lockdown στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Ως εκ τούτου, από την Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή, τις καθημερινές της εβδομάδας δηλαδή, έχουμε τους παρακάτω κανόνες:  

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Στην Αττική, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, αφού αξιολογήθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα και τους δείκτες που καθορίζουν την εξέλιξη της πανδημίας, αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές», όπου βρίσκεται επίσης η Χαλκιδική.

Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής παρακάτω μέτρα και για Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική:

  • Αναστολή λειτουργίας των Λυκείων δια ζώσης και εφαρμογή της μεθόδου τηλεκπαίδευσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click inside (click in shop).
  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
  • Τόσο το λιανεμπόριο, όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μόνο. .
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει στις 9 το βράδυ και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Οι χώροι λατρείας (εκκλησίες) λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι 5 περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου (Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος) παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, όσο και των αποτελεσμάτων ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Τα μέτρα σε 5 δήμους με επικίνδυνα αυξημένο ιικό φορτίο

Μέτρα, πιο ισχυρά, ισχύουν και στους παρακάτω 5 Δήμους:

  1. Θήρας
  2. Μυκόνου
  3. Χαλκιδέων
  4. Πατρέων
  5. Αγίου Νικολάου Κρήτης

Έτσι, η επιδημιολογική εικόνα αυτών των 5 περιοχών έκανε αναγκαία την λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές αναστέλλονται οι λειτουργίες στα ακόλουθα:

  • λιανεμπόριο – κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα
  • κομμωτήρια
  • κουρεία
  • κέντρα αισθητικής
  • υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων
  • υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος
  • ΚΤΕΟ
  • πρακτορεία ΟΠΑΠ
  • μετακινήσεις από και προς τους Δήμους αυτούς. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους 5 Δήμους θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • δικαστήρια
  • οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
  • δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών σε εκκλησίες, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Σημειώνεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση:

  • την μετακίνηση για λόγους υγείας,
  • για λόγους εργασίας και
  • για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα, καθώς και λειτουργία των χώρων πολιτισμού. Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, οι αρχές τονίζουν την ανάγκη πιστής και αυστηρής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές. Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Τι ισχύει με τα Σχολεία

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, έφεραν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας. Από την Δευτέρα (8/2), εξακολουθεί μεν να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο, για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες και βρίσκονται στο κόκκινο,  δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία (τηλεκπαίδευση).