19 Απριλίου, 2024

Lockdown – Αττική: Τι θα ισχύει για σχολεία, καταστήματα και απαγόρευση μετακίνησης

Οι τελευταίες πληροφορίες για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη για την Αττική

Lockdown 2,5 εβδομάδων και συγκεκριμένα από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί έως τις 28 Φεβρουαρίου για την Αττική, εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 12:00 περιλαμβάνουν:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 21:00 έως τις 05:00
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 για τα Σαββατοκύριακα
  • Κλειστά σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια)
  • Κλείνει το λιανεμπόριο, καθώς και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, περιποίησης νυχιών κ.λπ.
  • Ισχύουν take away και delivery

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο έκτακτο διάγγελμά του, ανέφερε ότι θα είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα αλλά την εξειδίκευση των μέτρων θα κάνει την Τετάρτη στις 12:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα τρία ανησυχητικά στοιχεία

Μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού το lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο OPEN TV, ήταν αναπόφευκτο.  Τα τρία στοιχεία που έκαναν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν το ολικό lockdown τύπου Μαρτίου είναι τα εξής:

  • η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία,
  • η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ,
  • η συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

Lockdown με κλειστά σχολεία και κλειστό το λιανεμπόριο

Στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδρίασαν επί μία ώρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, από το πρωί της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε -μιλώντας στο OPEN TV- ότι ο ίδιος θα προτείνει σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου.

Κικίλιας: Σκληρό lockdown στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown, πρωτίστως κι αμέσως στην Αττική. Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι «την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική κρουσμάτων αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, θα χρειαστεί ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.