28 Μαρτίου, 2024

Λιδοκαϊνη, πριλοκαϊνη: Ποιες οι νέες ουσίες σοκ που βρέθηκαν στη Τζωρτζίνα εκτός από την κεταμίνη [φωτο]

Λιδοκαϊνη, πριλοκαϊνη: Ποιες οι νέες ουσίες σοκ που βρέθηκαν στη Τζωρτζίνα εκτός από την κεταμίνη

Νέες εξελίξεις στο θρίλερ της Πάτρας με τις ουσίες λιδοκαϊνη και πριλοκαϊνη.

Και άλλες αναισθητικές ουσίες εκτός της “θανατηφόρας” κεταμίνης εντοπίστηκαν από τον τοξικολογικό έλεγχο ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Όπως αποκαλύπτει το eReportaz.gr εκτός από τις βενζοδιαζεπίνες ανευρέθησαν και άλλα αναισθητικά εκτός της κεταμίνης, όπως η λιδοκαινη και η πριλοκαινη

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση μας από τις τοξικολογικές εξετάσεις της άτυχης Τζωρτζίνας προέκυψαν τα εξής αναισθητικά: Κεταμίνη και νορκεταμίνη (μεταβολίτης της κεταμίνης), λιδοκαϊνη και πριλοκαϊνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συγκεκριμένες ουσίες εξετάζονται πλέον ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ καθώς σε αντίθεση με την κεταμίνη γι’ αυτές δεν πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος.

Στις Αρχές υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα άλλα δυο φάρμακα της ίδιας κατηγορίας (αναισθητικά) τα οποία εντοπίστηκαν στο αίμα του 9χρονου παιδιού.

Το ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι σε ποια φάση της νοσηλείας και για ποιο λόγο χορηγήθηκαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα και από ποιον από τη στιγμή που όπως προκύπτει από το ημερήσιο φύλλο φαρμάκων το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή μας δεν προκύπτει η χορήγησή τους από το προσωπικό του νοσοκομείου.

Οι ουσίες

Σε ότι αφορά τις ουσίες οι οποίες πλέον ερευνώνται (σε ότι αφορά την ποσότητά τους) και ενδεχομένως να προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στο θρίλερ της Πάτρας σημειώνεται ότι:

Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων.

Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών.

Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.

Η πριλοκαΐνη (prilocaine) δεσμεύεται στην ενδοκυτταρική επιφάνεια των διαύλων νατρίου και μπλοκάρει την επακόλουθη εισροή νατρίου εντός του κυττάρου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μετάδοσης του ηλεκτρικού ερεθίσματος.

Το μπλοκ είναι αναστρέψιμο και όταν η πριλοκαΐνη διαχέεται μακριά από το κύτταρο, η λειτουργία του διαύλου νατρίου αποκαθίσταται, όπως και η ομαλή μετάδοση των νευρικών ώσεων.

Δείτε εδώ τις τοξικολογικές εξετάσεις

Δείτε εδώ το ημερήσιο δελτίο με τα φάρμακα που λάμβανε η Τζωρτζίνα μέχρι και την κατάληξη της