19 Μαρτίου, 2024

Λέσβος: Εντείνεται το πύρινο μέτωπο – Εκκενώνεται ο Σταυρός, απομακρύνθηκαν 160 κάτοικοι από τη Βρίσα – Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τα Βατερά

Λέσβος: Εντείνεται το πύρινο μέτωπο – Εκκενώνεται ο Σταυρός, απομακρύνθηκαν 160 κάτοικοι από τη Βρίσα – Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τα Βατερά

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στη Λέσβο με την κατάσταση να είναι δύσκολη, ενώ σημειώθηκε και μια μεγάλη αναζωπύρωση.

Το μεσημέρι δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση της Βρίσας, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει απειλητικά τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στο lesvosnews.net θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν τη φωτιά σε αυτό το σημείο.

Τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση λίγο πριν επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα. Τμήμα της φωτιάς από αναζωοπύρωση κατέβηκε μέχρι τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Βατερά λίγο πριν τη διακλάδωση για Αγ. Φωκά. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος καθώς αν η φωτιά περνούσε θα κινδύνευαν πολλές κατοικίες. Ευτυχώς αυτή η μάχη κερδήθηκε με την βοήθεια των εναέριων μέσων που έκαναν εκεί τις πρώτες ρίψεις.

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

PIROSVESTISS
5649559
5649544
5649558
5649557
5649548
5649547
5649560


Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα. 
Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και όλους τους αγρότες του νησιού σήμερα Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας να είναι έτοιμοι με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ με δεξαμενές νερού ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου Βατερών.

Ενεργοποιήθηκε το Copernicus για τα Βατερά

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.