24 Νοεμβρίου, 2024

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ethnos.gr: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ethnos.gr: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο

Στις παρεμβάσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για τη διευκόλυνση των πολιτών και την καλύτερη επικοινωνία με το δημόσιο αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.  «Είμαστε  έτοιμοι με την πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο και αναμένεται άμεσα να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία» σημειώνει. Προσθέτει δε πως «στις παρεμβάσεις που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, είναι η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου, με μια διαδικασία που θα μπορεί να ολοκληρώνεται σε μία και μόνο επίσκεψη στο συμβολαιογράφο, και η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης».

Παράλληλα όπως τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιαστεί σε δυο μέρες το νέο site των ΚΕΠ, όπου ο πολίτης θα έχει διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες για τη διαδικασία που τον αφορά. Όσον αφορά στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, περίπου το 90% των έργων που έχουν προβλεφθεί αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός της φετινής χρονιάς.

Στο μείζον θέμα της πανδημίας ο κ. Πιερρακάκης σημειώνει  πως «αυτή τη στιγμή, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 18.200.000 εμβολιασμοί, και ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός». Υπογραμμίζει δε πως «από  τεχνικής πλευράς, όσο υπάρχουν εμβόλια και υποδομές, είμαστε πάντοτε έτοιμοι για ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο ethnos.gr

Η πανδημία θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτούργησε και ως επιταχυντής στην προσπάθεια για ψηφιοποίηση του κράτους. Τη φετινή χρόνια ποιες ψηφιακές διευκολύνσεις έρχονται;

Κλείνουμε δυο χρόνια στη δυσχερή συνθήκη της πανδημίας, και σίγουρα κανείς δεν μπορούσε στην αρχή της να προβλέψει τη διάρκεια ή την εξέλιξή της. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να λάβουμε επείγοντα μέτρα και να δράσουμε άμεσα, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και το κράτος να εξακολουθήσει να λειτουργεί. Είχαμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι πολλά από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα υιοθετούσαμε εναντίον της πανδημίας θα έμεναν και όταν αυτή θα περνούσε.

Άρα, οι επιλογές μας έπρεπε να πληρούν κάποιες βασικές αρχές, όπως ο στόχος της ενδυνάμωσης του πολίτη και ο σχεδιασμός των ψηφιακών υπηρεσιών από τη σκοπιά της εξυπηρέτησής του. Από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρχε πλήρες σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο η έκτακτη συνθήκη άλλαξε τις προτεραιότητες και επιτάχυνε την υλοποίηση δράσεων και εφαρμογών που ήταν προγραμματισμένες για μεταγενέστερο χρόνο. Πλέον, ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με τις ψηφιακές υπηρεσίες και αγκαλιάζει κάθε νέα που υλοποιούμε.

Για το 2022, θα κινηθούμε στην ίδια γραμμή, με παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση του πολίτη σε κάθε τομέα της καθημερινότητας και της δραστηριότητας. Με την υλοποίηση αξιόπιστων υπηρεσιών χτίζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, είναι η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου, με μια διαδικασία που θα μπορεί να ολοκληρώνεται σε μία και μόνο επίσκεψη στο συμβολαιογράφο, και η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης. Ακόμη, είμαστε έτοιμοι με την πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο και αναμένεται άμεσα να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.

Έχετε αναφερθεί στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο θα επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν επακριβώς τα βήματα κάθε συναλλαγής τους με το Δημόσιο. Πότε αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των πολιτών;

Πρόκειται για ένα project στρατηγικής σημασίας, για το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει πιλοτικά στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η σημασία του είναι τεράστια, καθώς το Δημόσιο για πρώτη φορά καταγράφει τις διαδικασίες του. Η απλούστευσή τους μέσω της ψηφιοποίησης είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής μας. Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, έτσι ώστε ο πολίτης να ξέρει ακριβώς τη διαδικασία και τις απαιτήσεις για την αλληλεπίδρασή του με το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.370 διαδικασίες, και συνεχίζουμε.

Η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για τη σχέση κράτους – πολίτη. Γνωρίζοντας την επί δεκαετίες ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, επιδιώκουμε μια νέα σελίδα. Με αυτήν τη φιλοσοφία, θα παρουσιάσουμε σε δυο μέρες το νέο site των ΚΕΠ. Σε αυτό, ο πολίτης θα έχει διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες για τη διαδικασία που τον αφορά και για την οποία ζητά εξυπηρέτηση από το ΚΕΠ. Πρόκειται για ένα site εξαιρετικά φιλικό στους πολίτες και ιδίως σε εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα Άτομα με Αναπηρία, οι πολίτες χωρίς ψηφιακές δεξιότητες και οι ηλικιωμένοι. Παράλληλα, αλλάζουμε την εικόνα των ΚΕΠ, δίνοντας έμφαση στις παραπάνω κατηγορίες αλλά και παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως είναι οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης MyKepLive.

Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού περιλαμβάνονται περίπου 450 έργα. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και από ποια έργα θα γίνει  η αρχή ;

Πράγματι, από το 2019 ξεκινήσαμε τη σύνταξη της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπου περιλαμβάνονται τα αναγκαία αλλά και τα επιθυμητά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, ενώ περιγράφεται και ο τρόπος υλοποίησής τους. Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας, καθώς και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του «Ελλάδα 2.0» μας δίνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, που είναι το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν τρία πολύ σημαντικά έργα: το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σχέσεων με πολίτες και επιχειρήσεις (CRMS), το νέο πληροφοριακό σύστημα για τους διαγωνισμούς του Δημοσίου και η ψηφιακή Δικαιοσύνη. Ακολουθούν οι «έξυπνες πόλεις», ένα έργο που θα χρηματοδοτήσει όλους τους δήμους της χώρας για εφαρμογές με τη χρήση τεχνολογιών που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα των πόλεών μας. Περίπου το 90% των έργων που έχουμε προβλέψει αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του 2022 και ο ορίζοντας ωρίμανσης των περισσότερων έργων είναι το 2025, όταν και περιμένουμε η Ελλάδα να αλλάξει εποχή σε ψηφιακό επίπεδο.

Εκτός από την απολιγνιτοποίηση έχετε μιλήσει και για την «αποχαλκοποίηση», δηλαδή τη μετάβαση από το χαλκό στην οπτική ίνα.  Ποιες δράσεις θα  «τρέξουν» το επόμενο διάστημα σε αυτή την κατεύθυνση ;

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην κινητή τηλεφωνία είναι καλές, βρίσκεται στην 25η θέση παγκοσμίως. Όμως, στην σταθερή τηλεφωνία είναι στην 100ή θέση, κάτι που οφείλεται τόσο στο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας όσο και στην καθυστέρηση στη λεγόμενη «αποχαλκοποίηση», καθώς και με τις επενδύσεις την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Η αντικατάσταση του χαλκού με οπτική ίνα σημαίνει καλύτερη πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους, αξιοπιστία και ταχύτητες, στοιχεία καθοριστικά για την αναπτυξιακή προοπτική μιας χώρας. Υπάρχουν προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονα ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, όπως τα Ultra Fast Broadband και Super Fast Broadband. Παράλληλα, προετοιμάζουμε το Fiber Readiness, ενώ ετοιμαζόμαστε για δορυφορικό internet ευρείας χρήσεως. Μαζί με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως αυτά για την «αποχαλκοποίηση» και τα υποθαλάσσια καλώδια που θα διασυνδέσουν τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλάζει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο.

Στο μέτωπο της πανδημίας η μετάλλαξη Όμικρον έφερε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Σε περίπτωση που η πίεση αυτή συνεχιστεί να αναμένουμε πρόσθετες κινήσεις για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος;

Όντως, τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία και τώρα βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Η πανδημία έφερε έναν νέο και ύπουλο εχθρό, ο οποίος διαρκώς αναζητά έδαφος. Η επιστήμη και η τεχνολογία έκαναν το θαύμα τους, ώστε να έχουμε διαθέσιμα εμβόλια τόσο σύντομα, αλλά και συστήματα που να εξυπηρετούν τις εκστρατείες εμβολιασμού με μεγάλη ακρίβεια και συνέπεια. Η Ελλάδα επέλεξε να στήσει όλη την «Επιχείρηση Ελευθερία» ψηφιακά, και έχει κινηθεί υποδειγματικά διεθνώς σε επίπεδο οργάνωσης. Αυτήν τη στιγμή, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 18.200.000 εμβολιασμοί, και ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός. Από τεχνικής πλευράς, όσο υπάρχουν εμβόλια και υποδομές, είμαστε πάντοτε έτοιμοι για ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις.

Reduce bounce rates