29 Μαρτίου, 2024

Κωσταράκος, Φλώρος: Ποιος ο «διάδοχος» του Αποστολάκη που δεν δειλιάζει. Έντονο παρασκήνιο

Κωσταράκος, Φλώρος: Ποιος ο «διάδοχος» του Αποστολάκη που δεν δειλιάζει. Έντονο παρασκήνιο

Ποια ονόματα ακούγονται για υπουργοί Πολιτικοί Προστασίας μετά την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη; Το ρόλο παίζουν Κωσταράκος, Φλώρος;

Έντονες είναι οι πληροφορίες για παρέμβαση κορυφαίου οικονομικού παράγοντα για την απόσυρση Αποστολάκη μετά από παράκληση του Τσίπρα.

«Η πολιτική προστασία χρειάζεται μεγαλύτερη αναβάθμιση» υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο του έντονου πολιτικού παρασκηνίου γύρω από την άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το πρώτο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ για τη «στροφή» που έκανε με τη μη αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα περιστατικά μιλούν από μόνα τους:

«Έπειτα από έναν κύκλο διερευνητικών επαφών ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά να γίνει υπουργός, συζήτησε τις λεπτομέρειες και τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του, δεχόταν συγχαρητήρια από τον κόσμο και απάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο ότι θα πάει να ορκιστεί μαζί με τη σύζυγό του.

Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με γλώσσα 5-6 δεκαετιών πίσω τον χαρακτήριζε αποστάτη, έκανε πίσω, δεν το άντεξε, δεν το σήκωσε, προτίμησε να μην τα σπάσει με τους συντρόφους του και να μη μεινει συνεπής στις δεσμεύσεις του».

Όπως είπε, η ουσία στην όλη υπόθεση είναι ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή σε ένα πρόσωπο «που μπορούσε να συμβολίσει αυτά για τα οποία προέκυψε η ανάγκη και για τη διαχείριση των πυρκαγιών και για τη συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή.

«Η πρόταση αυτή τορπιλίστηκε στο ξεκίνημά της από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή που θα μπορούσε να ενώνει, και η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε με τη γλώσσα του χτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια καταστροφική αντιπολίτευση».

«Ανακοινώσαμε την κυβέρνηση έχοντας τη βεβαιότητα πως όλα τα πρόσωπα αποδέχονται τα πόστα που τους έχουν ανατεθεί.

Ας δεχτώ ότι ο κ. Αποστολάκης έλεγε άλλα στον πρωθυπουργό και άλλα στον κ. Τσίπρα, που εμείς δεν είχαμε αυτή την εικόνα. Παραμένει όμως το βασικό ερώτημα:

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τορπιλίσει μια υπερκομματική επιλογή; Ο άνθρωπος αποδέχθηκε, δέχθηκε μια πολύ σκληρή επίθεση και δεν άντεξε. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Αποστολάκης αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων», σημείωσε.

Ποιος θα είναι ο «διάδοχος» του Αποστολάκη

Το πρόσωπο που θα καλύψει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις.

«Η επιλογή θα είναι ένας άνθρωπος που επιχειρησιακά θα μπορεί το μεγάλο βάρος αυτού του υπουργείου, αυτού του πεδίου, και η παρουσία στο δημόσιο βίο θα είναι τέτοια, που δε θα χρειάζεται να του κολλάνε ταμπέλα», σημείωσε.

Ωστόσο, δεν απάντησε εάν θα είναι από τις Ένοπλες Δυνάμεις ή την Αστυνομία.

Γιατί εγκαταλείπεται η λύση Φλώρου

Την επιλογή του στρατηγού ε.α. Μιχάλη Κωσταράκου ως πιθανότερου υποψηφίου να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας -που προορίζονταν για τον Ευάγγελο Αποστολάκη- συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Μιχάλης Κωσταράκος, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πρόσωπο κοινής αποδοχής με την αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως την αξιωματική, είναι επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ έχει διατελέσει και επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μαξίμου συζήτησε και την επιλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Φλώρου, ο οποίος έχει «ανοιχτή γραμμή» με τον πρωθυπουργό, σε βαθμό που έχει ενοχλήσει ουκ ολίγες φορές την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Η λύση Φλώρου τελικά απορρίφθηκε, καθώς επικράτησε η άποψη πως δεν χρειάζεται να υπάρχει αναταραχή με κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει και έτοιμη επιλογή για τη θέση του ΓΕΕΘΑ.