28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός – Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιοι είναι οι πρώτοι στη λίστα μετά τους 8 μήνες

εμβόλιο, Μητσοτάκης

Κορονοϊός – Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιοι είναι οι πρώτοι στη λίστα μετά τους 8 μήνες

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εάν δοθεί το πράσινο φως

Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πριν εισηγηθεί να γίνει τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε όσους έχουν εμβολιασθεί εδώ και 8 μήνες. Πρόκειται για την πρώτη «φουρνιά» των εμβολιασμών που είχαν γίνει στα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα αλλά και στους υγειονομικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την πρώτη νοσηλεύτρια που είχε εμβολιασθεί, στην κορυφή της λίστας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε εμβολιασθεί στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή εδώ και 8 μήνες, προκειμένου να δώσει το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

εμβόλιο, Μητσοτάκης
Copyright: Eurokinissi

Είχαν ακολουθήσει το ίδιο διάστημα οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές συζητήσεις, οι 8 μήνες θεωρούνται διάστημα που το εμβόλιο ειδικά τα MRNA χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, γι αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας, αναμένει τις επόμενες ημέρες τις σχετικές απαντήσεις – αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πριν δώσει τις τελικές της οδηγίες.

Γι αυτό προς ώρας οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφορούν μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση από το Φθινόπωρο.

Πρώτοι στην λίστα

Στην περίπτωση πάντως που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΜΑ για την Τρίτη δόση μετά τους 8 μήνες, η απόφαση θα αφορά στους υγειονομικούς που ήταν πρώτοι στην λίστα από τις αρχές του 2021, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να προσέλθουν και πάλι όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που είχαν κάνει από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο το εμβόλιο, όπως και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, οι Διοικητές των Νοσοκομείων αλλά και όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους.

Άλλωστε είχαν μπει σε προτεραιότητα, με την αντιπολίτευση μάλιστα να εξαπολύει βολές για την απόφαση αυτή, προκειμένου να μην ασθενήσουν από κορονοϊό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν βασικές δομές του κράτους.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται κατά της τρίτης δόσης, στον γενικό πληθυσμό τουλάχιστον, παρότι χώρες όπως οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όλων των πολιτών με τρίτη δόση.