17 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Το «σενάριο του τρόμου» για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Τι φοβούνται στο Μαξίμου

Τι φοβούνται στο Μαξίμου για τον κορονοϊό;

Κορονοϊός: Μπορεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας να μας έδωσε την Μεγάλη Τρίτη μία χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, το επιστημονικό επιτελείο ωστόσο, και κατά συνέπεια η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι καθώς τα επόμενα 24ωρα είναι άκρως κρίσιμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τριήμερο από Μεγάλο Σάββατο έως Δευτέρα του Πάσχα θα αποτελέσει ορόσημο για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα και εν συνεχεία για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία για την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Άλλωστε ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων ανέφερε τέσσερα σημαντικά κριτήρια: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».

Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία».

Αν κάτι έχουμε εμπεδώσει οι πολίτες αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης είναι πως η εικόνα που έχουμε κάθε φορά στο παρόν αντικατοπτρίζει την πορεία του ιού στην χώρα δύο εβδομάδες πριν.

Αυτό σημαίνει πως η εικόνα του Πάσχα θα φανεί περίπου τις μέρες γύρω από τις 27 Απριλίου, όποτε και τοποθετεί η κυβέρνηση τις νέες ανακοινώσεις για χαλάρωση ή όχι των μέτρων. Την ημερομηνία αυτή άλλωστε αποκάλυψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης. «Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, γι αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο και θα γίνει πραγματικότητα, εάν γίνει, δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα. Σε περίπτωση που μερίδα των πολιτών επιδείξει χαλάρωση και κάνει συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε σπίτια με αποτέλεσμα να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοση του ιού, τότε 10 με 15 μέρες μετά το Πάσχα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων.

Ολοένα και περισσότερα κρούσματα θα εμφανίζονται, κάποια θα οδηγούνται στα νοσοκομεία, η δουλειά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα αυξάνεται ραγδαία και όλα αυτά την ώρα που επί δύο εβδομάδες δεν θα έχουμε τέτοια εικόνα και μάλιστα θα αυξάνεται εκθετικά η μετάδοση του ιού ακόμα και εντός των οικογενειών που θα έχουν κρούσματα και δεν θα τα γνωρίζουν. Όλα αυτά θα εμφανιστούν, σε περίπτωση που το «εφιαλτικό σενάριο» αυτό ισχύσει την ίδια χρονική περίοδο που η χώρα θα μπαίνει σε τροχιά χαλάρωσης των μέτρων.

«Δεν θέλουμε ούτε να το φανταζόμαστε, ωστόσο έχουμε πίστη στην εφαρμογή των μέτρων από τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν φανεί υπεύθυνοι και έχουν σταθεί μέχρι στιγμής στο ύψος των περιστάσεων», διαμηνύουν στο Newsbomb.gr από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Άλλωστε, όλοι ξορκίζουν το ενδεχόμενο η εικόνα του ιού στην Ελλάδα να αναγκάσει την κυβέρνηση να επαναφέρει απαγορεύσεις ακόμα και μέσα στον Μάιο όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η χαλάρωση. «Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Μεγάλη Τρίτη και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία»

Όλα συμφωνούν πως οι μέρες του Πάσχα είναι οι πιο κρίσιμες για την δημόσια Υγεία, ακόμα και την Οικονομία, συνεπώς, ολοένα και αυξάνεται και το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες καθολική απαγόρευση μετακινήσεων των οχημάτων την Κυριακή του Πάσχα. Άλλωστε ουδένα κυβερνητικό στέλεχος έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής αυτό το ενδεχόμενο. «Όλα είναι ανοιχτά» λένε και ξαναλένε στις συνεντεύξεις τους.