23 Νοεμβρίου, 2024

Κορονοϊός: Τα «μπόνους» στους εμβολιασμένους, οι αντιδράσεις και η κρίσιμη μάχη του τουρισμού

Κορονοϊός: Τα «μπόνους» στους εμβολιασμένους, οι αντιδράσεις και η κρίσιμη μάχη του τουρισμού

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Κίνητρα εμβολιασμού επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο και να προλάβει μια νέα έξαρση της πανδημίας. Η έλευση της μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού στην Ελλάδα  έχει ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση, που αναζητά τρόπους για να ανεβάσει ταχύτητες η επιχείρηση Ελευθερία.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Σε αυτή τη φάση σχεδόν 3.6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ωστόσο για να επιτευχθεί ανοσία της κοινότητας είναι αναγκαία μία μαζική συμμετοχή των νέων. Δεν είναι τυχαίο πως ένα σημαντικό τμήμα των «προνομίων» που είναι στο τραπέζι συνδέονται  με τη διασκέδαση (όπου θα υπάρχουν δύο … ταχύτητες).

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται  να υπογραμμίσει εκ νέου  πως «εμβολιασμός σημαίνει ασφάλεια», σημειώνοντας πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων και καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην επιχείρηση Ελευθερία.

Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν την άρση των περιορισμών, ωστόσο το επόμενο διάστημα εφόσον χρειαστεί δεν αποκλείεται να αναπροσαρμοστεί ο σχεδιασμός. 

Το μήνυμα που εκπέμπεται για την επόμενη ημέρα είναι «εμβολιασμός και όχι περιορισμός». Έτσι σε αυτή τη φάση συνεχίζεται  η  «χαλάρωση» των μέτρων και από σήμερα σταματά το νυχτερινό ωράριο κυκλοφορίας, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test για να πηγαίνουν στη δουλειά. Ωστόσο το γεγονός πως μια σειρά από άλλες χώρες κάνουν βήματα πίσω – και επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς για να προλάβουν τη μετάλλαξη Δέλτα – δεν περνά απαρατήρητο.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων και οι αντιδράσεις

Όσον αφορά στα «προνόμια» που θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, αυτά κυρίως θα σχετίζονται με τη διασκέδαση. Το βασικό σενάριο προβλέπει σε επιχειρήσεις (π.χ. εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κινηματογράφοι) που δέχονται μόνο εμβολιασμένους  να μην υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στην πληρότητα και να επιτρέπεται η είσοδος χωρίς μάσκες.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις επιλέγουν να εξυπηρετούν και μη εμβολιασμένους θα παραμείνουν τα πρωτόκολλα που ήδη ισχύουν , δηλαδή αποστάσεις, μάσκες, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι κ.α. Η συμμετοχή μη εμβολιασμένων σε μαζικές δραστηριότητας- από συναυλίες μέχρι γήπεδα- θα γίνεται με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Για την εφαρμογή του μέτρου η λύση που προκρίνεται είναι να προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ο έλεγχος να γίνεται  μέσω του barcode που αυτό έχει.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά προκαλούν αντιδράσεις, καθώς πρόκειται κυριολεκτικά για  αχαρτογράφητα νερά. Οι επιχειρήσεις χτυπούν καμπανάκι , σημειώνοντας πως  μπορεί να φτάνουν στα μαγαζιά μεικτές παρέες (εμβολιασμένοι και μη) και τότε θα πρέπει να κάνουν διαχωρισμό και να διώχνουν πελάτες.

«Δεν μπορεί να μεταβιβάζεται η ευθύνη στις επιχειρήσεις» τονίζει  στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Χαρακτηριστικά σημειώνει :  «πως θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τον πελάτη; Θα του ζητάμε στην είσοδο πιστοποιητικό εμβολιασμού όταν αυτό δεν θα γίνεται πουθενά άλλου; Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους για να εμβολιαστούν οι πολίτες και όχι να μεταθέτει την ευθύνη σε επιχειρήσεις που έρχονται  από ένα lockdown οκτώ μηνών. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό βάζουμε σε αντιπαλότητα την επιχείρηση με τον πελάτη».

Στο μεταξύ  στην κυβέρνηση  συζητούν επιμέρους  κίνητρα που θα δοθούν σε όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν.  Βαρύτητα θα δοθεί στην προσέγγιση των νεότερων ηλικιών, ωστόσο αναζητείται φόρμουλα ώστε να μη δημιουργηθεί η αίσθηση της αδικίας σε πολίτες που έχουν ήδη σπεύσει να εμβολιαστούν.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως  στόχος είναι να μην αποκλείονται πολίτες από δραστηριότητες αλλά οι εμβολιασμένοι να έχουν ευκολότερη καθημερινότητα. Φυσικά, σε χώρους όπου οι πολίτες προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. σουπερμάρκετ, φούρνοι),  στα φαρμακεία, στις  δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες δε θα υπάρχει  κανένας διαχωρισμός

Τέλος, πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων, όπως για παράδειγμα του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα στην «εξίσωση» ενδεχομένως να μπουν και άλλοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί. Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά και την πορεία του τουρισμού, όπου το τοπίο ακόμα και τώρα παραμένει ρευστό. Με δεδομένο πως ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τυχόν βήματα πίσω μπορεί να επηρεάσουν  τους γενικότερους σχεδιασμούς για την πορεία της οικονομίας τη φετινή χρόνια.

Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις,  καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Πρώτον: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα μπει στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας.  Δεύτερον: H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ζήτησαν αυστηροποίηση των μέτρων υποδοχής επισκεπτών εκτός Ε.Ε. και παραμένει ανοιχτό αν θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις στις χώρες τους. Τρίτον: η πορεία της πανδημίας επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται τουρίστες στην  Ελλάδα. Για παράδειγμα χθες υπήρξε αλλαγή για τους πολίτες από την Ρωσία- όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα- που  θα υποβάλλονται από τις 30 του μήνα σε διπλό τεστ ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Reduce bounce rates