28 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός: Ολοταχώς προς επίπεδα Χριστουγέννων τα κρούσματα – Οι επαναλοιμώξεις που τρομάζουν και η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία (video)

Κορωνοϊός: Ολοταχώς προς επίπεδα Χριστουγέννων τα κρούσματα – Οι επαναλοιμώξεις που τρομάζουν και η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Πισωγύρισμα στον περασμένο Απρίλιο έχει διαγράψει η επιδημία κορωνοιού στη χώρα μας. Η…τρελή πορεία του κορωνοιού στην επικράτεια, με συμμάχους τις υπέρμεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και τη χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών, ιδίως ως προς τη χρήση της μάσκας, οδήγησε χθες μετά από συνεχή άνοδο στα 23.748 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.664 είναι επαναλοιμώξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο χθεσινός αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτελεί ρεκόρ τριμήνου, παραπέμποντας στα κρούσματα της 1ης Απριλίου – τότε οι ημερήσιες λοιμώξεις είχαν ανέλθει σε 21.102. Μάλιστα, από το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο προκύπτει η δυναμική της επιδημίας και στον ανήλικο πληθυσμό, καθώς σχεδόν 1 στα 5 κρούσματα αφορούν σε παιδιά και εφήβους (καταγράφηκαν 3.900 κρούσματα).

Η ροή σοβαρών περιστατικών Covid προς τα νοσοκομεία αυξάνεται. Το περασμένο 24ωρο έγιναν άλλες 268 εισαγωγές ασθενών, και με τους νοσηλευόμενους να αγγίζουν πλέον τους 1.360. Μικρή αύξηση αρχίζει να αποτυπώνεται και στις διασωληνώσεις – οι διασωληνωμένοι έπειτα από υποχώρηση στους 88 προ τεσσάρων ημερών ανεβαίνουν συνεχώς εχοντας φτάσει τους 95. Συνολικά στις Μονάδες νοσηλεύονται σχεδόν 340 ασθενείς με Covid.

Υπό αυτό το φόντο, πραγματοποιήθηκε χθες, νωρίτερα κατά μία ημέρα, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με θέμα την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και τις όποιες, βραχυπρόθεςμες κυρίως, προβλέψεις του θερινού κύματος.

Οι ειδικοί επιμένουν στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους φορώντας μάσκα και πραγματοποιώντας τεστ όταν πρόκειται να τους συναντήσουν. Στην παρούσα φάση και με βάση την ελεγχόμενη εικόνα των νοσοκομείων τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα των τυχόν μέτρων για την επιδημία.

Η υγειονομική βόμβα του συνδρόμου Long Covid

Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ένα ακόμη επιδημικό κύμα, οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό για το σύνδρομο Long Covid, τον μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μετά την πανδημία κορωνοιού.

Το σύνδρομο αυτό ως μια καινούργια οντότητα που απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση, με εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού αναλύθηκε εκτενώς σε χθεσινη εκδήλωση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, με αφορμή την παρουσίαση των δεδομένων λειτουργίας του Πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς για ασθενείς με Long Covid.

Από το 2020 έως και σήμερα λειτουργούν 132 ιατρεία post COVID, τα 82 σε νοσοκομεία και τα 50 σε κέντρα Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες ενώ 24.500 ασθενείς έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών, στοχεύει στη θεσμοθετημένη αντιμετώπιση του συνδρόμου Long Covid, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου.