Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Στο τραπέζι κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας
Στα νέα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εκτίμησε ότι ο χειμώνας για τους ανεμβολίαστους αναμένεται δύσκολος τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η επιδημία σε κάθε περίπτωση θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από ό,τι πριν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση του εμβολιασμού από οποιοδήποτε στέλεχος. Αναφερόμενος στα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται κατά καιρούς, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6 το βράδυ, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. «Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση», σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας ένα καθολικό lockdown.
Για τα Χριστούγεννα ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά, ενώ όσον αφορά το ερώτημα πότε πετάμε τις μάσκες απάντησε: «Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα». Αναλυτικά η συνέντευξη του Γκίκα Μαγιορκίνη στο Πρακτορείο FM:
Το 4ο κύμα αυτή τη στιγμή σε ποια φάση της τροχιάς του βρίσκεται και τι λένε τα επιδημιολογικά σας μοντέλα για την εξέλιξη του;
Σε αυτή τη φάση βλέπουμε μία βραδεία αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, είδαμε μία ταχεία αύξηση και τώρα βλέπουμε μια σταθερή ήπια αποκλιμάκωση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, διότι σε αυτή την περίοδο βλέπουμε μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας. Επιστρέφουν οι εκδρομείς, αλλά συγχρόνως έρχεται και χτίζεται λιγάκι περισσότερο το τείχος ανοσίας. Από τέλη Σεπτέμβρη περιμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας.
Από το άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων;
Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις και λόγω των διαφόρων δραστηριοτήτων τους και εκτός σχολείου, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Αυτό όμως είναι αναμενόμενο και υπάρχει ένα σχέδιο για στοχευμένο testing, με το οποίο θα μπορούμε να περιορίσουμε την όποια πιθανή αύξηση παρατηρηθεί. Σύμφωνα και με μελέτη που έχουμε κάνει στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης. Από την άλλη έχουμε πει ότι οι κλειστοί χώροι και οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οπότε θέλουμε να δούμε πόσο αυτό θα τηρηθεί. Αν αυτό τηρηθεί ευλαβικά δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση.
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα σε κοινωνία και οικονομία. Εφόσον lockdown με τη μορφή που γνωρίζαμε δεν αναμένεται να επαναληφθεί, ποια είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας που συζητιούνται στο τραπέζι της επιτροπής, αν και όπου κοκκινίζει ο χάρτης;
Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό. Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά.
Πού υπολογίζετε το ποσοστό των ανεμβολίαστων ενηλίκων και κατά πόσον θεωρείτε ότι ευθύνονται για τη διασπορά;
Γύρω στο 20-30%. Και έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στη διασπορά αυτή τη στιγμή, διότι βάσει του προφίλ τους και κοινωνικά δραστήριοι είναι πολλοί από αυτούς, και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες; Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα φετινά Χριστούγεννα;
Θα δυσκολευτώ να πω πότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Αυτή τη στιγμή τις χρησιμοποιούμε σε κλειστούς χώρους. Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα. Όσον αφορά τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν περιορισμό της κινητικότητας τους καθόλου. Θα έχει χτιστεί ένα πολύ πιο υψηλό τείχος ανοσίας. Θα είναι σίγουρα πιο φυσιολογικά από τα περσινά.