Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για ανεμβολίαστους

Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου αναμένεται να επιδεινώσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το σχέδιο για τείχος ανοσίας μέχρι το Σεπτέμβριο εκ των πραγμάτων έχει εγκαταλειφθεί, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το ότι οι νέοι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν για ένα δύσκολο φθινόπωρο και την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται (αυτό αποτυπώνεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων) η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, με τον κλοιό να σφίγγει για τους ανεμβολίαστους.

μέτρα για ανεμβολίαστους

Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ με φειδώ θα εφαρμόζονται τοπικοί περιορισμοί (όπως φάνηκε και από τα νησιά το καλοκαίρι). Το βασικό επιχείρημα είναι πως δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και τα «φώτα» πλέον στρέφονται σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Σε αυτή τη φάση στην κυβέρνηση δεν θέλουν να επεκτείνουν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ωστόσο είναι μία στρατηγική που θα επανεξεταστεί αν υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Προς το παρόν το μέτρο της υποχρεωτικότητας εφαρμόζεται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές συμβάσεων) και ακολουθούν την 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί. Κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι να καλυφθούν γρήγορα οι κενές θέσεις που θα προκύψουν από τις αναστολές (αυτό θα γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), ώστε να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Στο μεταξύ έχει «κλειδώσει» η είσοδος μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης το φθινόπωρο και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Τα αρχικά σχέδια για εσωτερικούς χώρους δύο ταχυτήτων- δηλαδή να υπάρχουν εσωτερικοί χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά και μεικτοί χώροι- εγκαταλείφθηκαν, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις και από τους επαγγελματίες της εστίασης.

Ανοιχτό το σενάριο για click away στο λιανεμπόριο για ανεμβολίαστους

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).

Ενισχύεται η εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν διαρκώς την ανάγκη να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και αναμένεται από Σεπτέμβριο να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Πάντως το σχέδιο της αξιοποίησης infuencers για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν χάνει έδαφος. Αντιθέτως, θα συνεχιστούν τα στοχευμένα σποτάκια, με έμφαση στη νεολαία.

Να σημειωθεί πως η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά – ο οποίος είχε λάβει μέρος στην καμπάνια για τα μέτρα προστασίας έναντι του covid- πως δεν έχει κάνει το εμβόλιο προκάλεσε αιχμηρά σχόλια. Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο».

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί

Για όσους δεν εμβολιαστούν θα εφαρμοστεί ο νόμος, διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμία».

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο» είπε, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Κοντοζαμάνης ανεμβολίαστοι

«Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν, αλλά ούτε και αστερίσκους», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 1,488 total views,  2 views today

.