18 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Δραστικά μέτρα – Ποια καταστήματα κλείνουν σήμερα;

Νέα αυστηρά μέτρα από σήμερα

Σε συνθήκες «υγειονομικού πολέμου» εξελίσσεται από σήμερα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊου, δηλαδή το «πάγωμα» του λιανεμπορίου.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης ανήρτησε στο twitter την Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιγράφει ποια καταστήματα θα μείνουν κλείστά από σήμερα. «Όλοι μαζί μαζί με πειθαρχία θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη για τους ευάλωτους και την Πατρίδα μας» γράφει ο κ. Γεωργιάδης.

  • Όλες οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και οικιακών αναγκών, δηλαδή: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες.
  • Υπενθυμίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον τις Κυριακές.
  • Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.
  • Kαταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.
  • Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (ντελίβερι) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Λαϊκές δημοτικές αγορές εφόσον τηρούνται τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού. Ειδικά για τις λαϊκές αγορές, απαγορεύεται στο εξής η πώληση τυχόν άλλων προϊόντων εκτός από τρόφιμα και χαρτικά.
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
  • Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
  • Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
  • Καθαριστήρια
  • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
  • Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
  • Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
  • Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
  • Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
  • Γραφεία τελετών (κηδειών)
  • Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας.

Μαγαζιά κλειστά κορωνοιος

Ελευθέρας στις πωλήσεις online

Στον αντίποδα, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους μπορούν να εκτελούν ηλεκτρονικές παραγγελίες που παραδίδονται στη διεύθυνση του πελάτη.

Επιπλέον, τα ανοιχτά εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας, δηλαδή 1 πελάτης ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα, ενώ για τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να παρέχεται και ειδική κάρτα κατά την είσοδο του πελάτη.

Μπλόκο στις αφίξεις

Για τον περιορισμό της εξέλιξης της πανδημίας επί ελληνικού εδάφους, σε ισχύ τέθηκε στις 6 σήμερα το πρωί η απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών από κράτη εκτός ΕΕ (οι Έλληνες πολίτες εισέρχονται κανονικά), εκτός αν τίθεται ζήτημα οικογένειας ή επείγουσας εργασίας.

Παράλληλα, σε πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα για διακοπές συστήνεται περιορισμός μετακινήσεων, ενώ άτομα που βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να αποχωρήσουν από τη χώρα πριν την εκπνοή της.

Ισχυρές συστάσεις για οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών θα απευθύνονται ακόμη σε Έλληνες ή πολίτες της ΕΕ που καταφθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να απομονωθούν κατ’ οίκον.

Μέτρα για τους πρόσφυγες

Ειδικά μέτρα λαμβάνονται στο εξής και για τον πληθυσμό στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, καθώς θεσπίζεται περιορισμός κυκλοφορίας με ελεγχόμενη μετάβαση στα οικεία αστικά κέντρα ανά μία ώρα και σε περιορισμένες ομάδες ατόμων. Ακόμη εντείνονται τα έργα περίφραξης και δημιουργείται ιατρικό κέντρο σε κάθε δομή, για την αντιμετώπιση τυχόν νοσούντων.

Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και για την περίπτωση συναθροίσεων προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Άνεργοι και επιδόματα

Για την αποφυγή συνωστισμού, στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας, που λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου 2020, προχωρά ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Παράλληλα, παράταση αυτοδίκαια στην καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να μην χρειάζεται να μεταβεί κανείς στις υπηρεσίες για την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών, ενώ 120.000 ενημερωτικά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει σχετικά οι δικαιούχοι.

Ακόμη ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσφέρουν δωρεάν το Αιγινήτειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τηλεφωνικά (Δευτέρα έως Παρασκευή) στο τηλέφωνο 210 7297 957 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ ή μέσω skype στις γραμμές βοήθειας Aiginitio1 έως 5.

Δρόμοι Άδειοι Κορωνοιος
Παράταση σε άδειες και ΚΤΕΟ

Ως προς τις θαλάσσιες μεταφορές, νέα απαγόρευση, μετά και κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια, ισχύει στο εξής και για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό.

Για τους οδηγούς, παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου στις άδειες οδήγησης και τα δελτία τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, όποιο δελτίο λήγει, μπορεί να μην ανανεωθεί μέχρι τότε, χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο. Εξαιρούνται μόνο φορτηγά και λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές. Επιπλέον, αναβάλλονται οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Μαρτίου.

Για τους υποψήφιους οδηγούς, σε αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου τίθενται όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης και παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η ισχύς όλων των αδειών οδήγησης.

Με το 50% του προσωπικού για προληπτικούς λόγους εξακολουθούν να λειτουργούν οι μη κρίσιμες υπηρεσίες στα αεροδρόμια (εξαιρούνται ο Πύργος Ελέγχου και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας).

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οδηγίες στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω κορωναϊού έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρίας γίνεται κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου.