29 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το μέτρο που σίγουρα επιστρέφει το φθινόπωρο για όλους

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το μέτρο που σίγουρα επιστρέφει το φθινόπωρο για όλους

Μέτρα για τον κορωνοϊό τέλος, αλλά όχι οριστικά και όχι όλα.

Από 1η Ιουνίου η μάσκα καταργείται και στους κλειστούς χώρους πια, επιστρέφοντας για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο χρόνια, σε προ-πανδημική κανονικότητα.

Τα μέτρα καταργούνται, καθώς οι επιστήμονες δεν «βλέπουν» να επιστρέφει δυναμικά η πανδημία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όμως, όπως έχει ξεκαθαριστεί πολλές φορές από ειδικούς και κυβέρνηση, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αφού όλοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια μέτρα.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε και στο ένα μέτρο που θα ισχύσει ξανά από τον Σεπτέμβριο. Αυτό, δεν είναι άλλο, από τη μάσκα, το μέτρο που από αύριο σταματά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος:

«Κάποια μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα.

Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δεν βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».

Τέταρτη δόση εμβολίου για όλους

Στο τραπέζι με τον πλέον επίσημο τρόπο έβαλε χθες ο κ. Πλεύρης το θέμα της 4ης και τελευταίας -τουλάχιστον για το 2022- δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο, αφού δηλαδή η τουριστική σεζόν θα έχει μπει προς το τέλος της, θα χρειαστεί νέα αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε:

«Θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Τι θα γίνει με τη μάσκα στο πλοίο

Το καλοκαίρι έχει ήδη μπει για τα καλά από τον Μάιο κιόλας, και οι μάσκες θα είναι παρελθόν για τους περισσότερους χώρους. Όμως, το ταξίδι με πλοίο συνεχίζει να αποτελεί ένα ερώτημα που θα απαντήσουν άμεσα οι ειδικοί Λοιμωξιολόγοι. Αν δηλαδή όσοι ταξιδέψουν με πλοίο θα πρέπει να φοράνε μάσκα ή όχι.

Όλα δείχνουν ότι και στα πλοία θα πούμε «αντίο» στις μάσκες, ενώ θα υπάρχει ισχυρή σύσταση στους επιβάτες να την φοράνε όταν θα βρίσκονται μέσα στο πλοίο. Στον αντίποδα όταν θα βρίσκονται στο κατάστρωμα δεν θα προβλέπεται η χρήση της.

Επιστρέφει η μάσκα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν χαλαρώσει αρκετά μέτρα κατά του κορονοϊού όπως και πολλές χώρες της Ευρώπης, η αύξηση όμως των νέων κρουσμάτων αλλα, κυρίως, η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων, αναγκάζει το αμερικανικό CDC να συστήσει την επαναφορά χρήσης μάσκας σε περίπου το 1/3 των Αμερικανών πολιτών.

Συγκεκριμένα, συστάθηκε η χρήση μάσκας ξανά σε άτομα που βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID- 19 γενικότερα.