23 Νοεμβρίου, 2024

Κλείδωσαν τα νέα μέτρα: Τι αλλάζει μετά την έκρηξη κρουσμάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία

Ποια τα νέα μέτρα που κλειδώνουν με την έκρηξη με πάνω από 1200 νέα κρούσματα κορωνοϊού;

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε με τη σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, καθώς για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διέρρεαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης, πως για πρώτη ημέρα έπειτα από καιρό τα νέα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τα 1.000.

Έτσι, στο σύνολο της χώρας διαπιστώθηκαν 1.260 νέες μολύνσεις, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 244 και 22 ακόμη ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από το σύνολο των κρουσμάτων, 649 εντοπίζονται στην Αττική, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους των ειδικών για αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Την ίδια ώρα, μόνο στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώνονται σε ένα 24ωρο 180 κρούσματα.

Η πρώτη ημέρα με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων το 2021

Είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2021 που η χώρα καταγράφει τόσο υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τελευταία φορά που κατεγράφη τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 29 Δεκεμβρίου, με 1.047 νέες μολύνσεις.

Μάλιστα, η τελευταία φορά που η επιδημιολογική εικόνα κατέγραφε περισσότερα από 1.200 κρούσματα ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, με 1.240 μολύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας τότε ήταν πιο τεταμένη, καθώς οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 550, ενώ εκείνο το 24ωρο είχαν διαπιστωθεί 98 θάνατοι.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως ακόμη και με περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα την ημέρα, στα τέλη Οκτωβρίου, οι διασωληνωμένοι παρέμεναν χαμηλά, στους 135.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στις 15 Δεκεμβρίου στην Αττική ήταν 270, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο όσων σημειώνονται σήμερα με παρόμοιο συνολικό αριθμό μολύνσεων.

Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως οι ειδικοί, η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει με καθυστέρηση κάποιων ημερών σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνώσεων, κάτι που θα επιβάρυνε εξαιρετικά το ήδη ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας.

Κικίλιας για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00: «Αν χρειαστούν μέτρα, θα τα πάρουμε»

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε.

Όπως είπε η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή και Θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε και πρόσθεσε: «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη».

Πάντως, ο Βασίλης Κικίλιας δεν απέκλεισε κανένα επιπλέον μέτρο. «Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα», σημείωσε ο υπουργός στην ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. «Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας», συνέχισε.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «σήμερα εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως «οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς και αυτούς που γνωρίζουν να μας ενημερώνουν. «Θέλω να συστήσω αυστηρά στον οποιονδήποτε θέλει και έχει δημόσιο λόγο και προς χάριν ενός ή δύο λεπτών δημοσιότητας μιλάει στην κοινωνία, να προσέχει πάρα πολύ, ειδικά για τα θέματα δημόσιας υγείας» κατέληξε.

Αυξάνει ο δείκτης θετικότητας κορωνοϊού στη χώρα

Την ίδια ώρα, όπως είναι προφανές από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από το «κόκκινο χρώμα» στους χάρτες του ECDC, με βάση τον δείκτη θετικότητας.

Βασιλακόπουλος (ΕΚΠΑ): «Είμαστε στο όριο»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2%, είναι στο 3,5%, και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας σε ερώτημα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ο καθηγητής τόνισε πως από μόνα τους τα μέτρα δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από το πώς θα τα εφαρμόσουμε.

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς την Πέμπτη
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν το πρωί της Πέμπτης 4/1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Thestival, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία και για τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, μετά από τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο στον 36χρονο διάκο από την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Ανησυχία και για την Πάτρα

Ανησυχία επικρατεί και για την Πάτρα, που βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο», καθώς τα κρούσματα δείχνουν αυξητική τάση, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 64 νέα κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα μαζί με την Αθήνα, όπου εντοπίστηκαν 649 νέες μολύνσεις από τις 1.261 συνολικά στη χώρα, να είναι στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών.

Όλα τα νέα μέτρα στο τραπέζι από την κυβέρνηση

Πάντως, αυτό που επισημαίνεται από κυβερνητικά χείλη είναι ότι, για την ώρα, νέα, πιο αυστηρά μέτρα παραμένουν στο συρτάρι, αφού από το Σάββατο (30/1) έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που χωρίζει τη χώρα σε δύο επίπεδα: Α-Επιτήρησης και Β-Αυξημένου Κινδύνου.

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν να δουν την πορεία των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες και, εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χειροτερέψει, τότε δεν αποκλείεται να εισηγηθούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού. Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Σήμερα δεν οδηγούμαστε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά», είπε.

Όπως σημείωσε, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, τονίζοντας ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο».

Πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς και οι μεταλλάξεις του ιού, αφού μετά το βρετανικό στέλεχος, την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και αυτό από τη Νότια Αφρική.

Reduce bounce rates