29 Μαρτίου, 2024

Κέντρα αισθητικής: Πώς θα λειτουργούν από Δευτέρα -Μόνο με ραντεβού και με χρήση μάσκας

Πυρετωδώς εργάζονται τα κέντρα αισθητικής προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προτού ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για τους πελάτες, μετά το «λουκέτο» λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Μπορεί από τις 4 Μαΐου οι επιχειρηματίες να έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα κανονικότητα, ωστόσο όπως επισημαίνουν στο iefimerida.gr επαγγελματίες του κλάδου της αισθητικής, οι εργαζόμενοι τους, όπως όλοι οι επαγγελματίες υγείας ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν μέσα ατομικής προστασίας και προμήθευαν τους επισκέπτες με ατομικά μέσα υγιεινής φροντίδας.

Σύμφωνα με την Μαγδαληνή Χουρίδου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας «οι επαγγελματίες αισθητικοί οφείλουν να ανιχνεύουν το ιστορικό υγείας των πελατών τους και αν διαπιστώσουν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή υπάρχουν άλλες συνθήκες, εφαρμόζουν κατά την επιστημονική τους κρίση επιπλέον προστατευτικά μέτρα».
Προσοχή στα κέντρα αισθητικής χωρίς την απαραίτητη άδεια

Οπως αναφέρει η κ. Χουρίδου «οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τους χώρους όπου εφαρμόζουν περιποιήσεις αισθητικής. Συχνά από άγνοια ή ανοχή, υπηρεσίες αισθητικής (μασάζ, μακιγιάζ, περιποιήσεις προσώπου) παρέχονται σε ακατάλληλους χώρους και από ανειδίκευτο προσωπικό. Συστήνουμε στο κοινό να ζητά να του επιδεικνύεται η άδεια λειτουργίας που να αναγράφει εργαστήριο αισθητικής, όχι κατάστημα περιποίησης άκρων, κέντρο ευεξίας, κομμωτήριο, άλλο. Σε περίπτωση που η παροχή της υπηρεσίας αισθητικής γίνεται σε χώρο μη κύριας χρήσης (υπόγειο, δώμα, δωμάτιο χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό) είναι βέβαιο ότι γίνεται χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργίας της Περιφέρειας και εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος διάδοσης της νόσου CoVID19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός».
Χωρίς θερμομετρήσεις η είσοδος στα κέντρα αισθητικής

Την ίδια ώρα, η Κωνσταντίνα Φραγκοδημητροπούλου, γ.γ της ΟΣΕΔΑΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος υπογραμμίζει και αυτή πως σε όλα τα εργαστήρια αισθητικής με άδεια λειτουργίας εφαρμόζονταν ανέκαθεν μέσα προστασίας τόσο στους εργαζομένους, όσο και στους πελάτες.

Στο ενδεχόμενο οι πελάτες να θερμομετρούνται πριν την είσοδό τους στα κέντρα αισθητικής η κυρία Φραγκοδημητροπούλου αναφέρει ότι «βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων η θερμομέτρηση δε θεωρείται αντικειμενικό μέσο προφύλαξης, καθώς ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί ο νόσων να είναι απύρετος (στάδιο επώασης) και δε συνίσταται ως μέτρο από την επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ». Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο, ότι η θερμομέτρηση θεωρείται «μη ασφαλές μέτρο» έχει τονίσει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα κέντρα αισθητικής

Σύμφωνα με την ίδια, οι οδηγίες που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα κέντρα αισθητικής μετά την άρση των περιορισμών από 4 Μαΐου είναι οι εξής:

Είσοδος πελατών στο εργαστήριο αισθητικής μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού
Υποχρεωτική είσοδος των πελατών στο κτίριο με χρήση μάσκας και γαντιών
Υποχρεωτική αποφυγή χρήσης του ανελκυστήρα (περιορισμός σε άτομα με ειδικές ανάγκες)
Υποχρεωτική πρόσβαση των πελατών κατά την είσοδο στο χώρο σε αντισηπτικό τζελ και απολυμαντική λοσιόν
Τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης με απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου
Τήρηση ημερολογίου καταγραφής των επισκεπτών στο χώρο σε εμφανές μέρος προς επίδειξη σε ελεγκτικά όργανα
Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εργαστηρίων (7π.μ. έως 10 μ.μ. τις καθημερινές και το Σάββατο 7π.μ. έως 9μ.μ.) προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός
Απόσταση των θέσεων εργασίας 2μ μεταξύ τους
Περιορισμός του αριθμού πελατών βάσει εμβαδού του χώρο

Σχετικά με το εμβαδόν ορίζεται:

-Κατάστημα 20τμ, 4 άτομα, εργαζόμενοι και πελάτες

-Από 20-100, 4 άτομα συν 1 ανά 10 τμ για την επιφάνεια από 20 ως 100 τμ

Αναλυτικά σε εμβαδόν 30τμ, 5 άτομα, 40τμ 6, 50τμ 7, 60τμ 8, 70τμ 9 , 80τμ 10, 90τμ 11 100τμ 12 , ενώ για κάθε επιπλέον 15τμ άνω των 100τμ προστίθεται 1 άτομο (δηλαδή 115τμ 13 άτομα, 130τμ 14 άτομα).
«Η αισθητική είναι επάγγελμα υγείας»

«Η επιστημονική κατάρτιση στα κέντρα αισθητικής και η άριστη οργάνωση από πλευράς των συλλόγων έχει φροντίσει ώστε τα εργαστήρια να επαναλειτουργήσουν με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και συμμόρφωσης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους, σε άριστη συνεργασία με την πολιτεία και τους ειδικούς επιστήμονες. Επομένως το κοινό μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια», τονίζει χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr η κυρία Χουρίδου.

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ΟΣΕΔΑΕ θυμίζει ότι η αισθητική είναι επάγγελμα υγείας. Ας εμπιστευτούμε τους ειδικούς για να μένουμε υγιείς», καταλήγει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.