24 Απριλίου, 2024

Καταιγίδα αυξήσεων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης

Καταιγίδα αυξήσεων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης

Εκρηκτικό μείγμα δημιουργούν οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Αντιμέτωπα με έναν δύσκολο χειμώνα βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς το ράλι των διεθνών τιμών στην ενέργεια υπόσχεται την τέλεια καταιγίδα.

Το οικονομικό επιτελείο νομοθέτησε ειδική επιδότηση και στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OPEN το επικρατέστερο σενάριο είναι η ενίσχυση να δοθεί με επέκταση του επιδόματος θέρμανσης διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια ειδικά για το φυσικό αέριο, που σήμερα ξεκινούν από τα 12.000 ευρώ.

«Αυτές οι μεγάλες αυξήσεις των καυσίμων και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης όπως και στο φυσικό αέριο, δε θέλουν επιδοματική πολιτική αλλά χρειάζονται μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», επισημαίνει ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να λάβουν το επίδομα όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η επιδότηση για τα παιδιά του νοικοκυριού. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιπλέον κονδύλι θα καλυφθεί  από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Η τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια προκαλούν παγκόσμιο συναγερμό. Η  τιμή του αερίου  ξεπέρασε σήμερα για λίγο, ακόμη και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας και η τιμή του πετρελαίου  φλερτάρει για πολλοστή ημέρα με τα 80 δολάρια το βαρέλι. «Το πιο δύσκολο θα είναι η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι ή μέσα στο χειμώνα αν ο καιρός είναι κρύος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φρανσίσκο Μπαλτς, αναλυτής της Bank of America.

Η Ισπανία επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Στην ίδια κατεύθυνση και ο γάλλος πρωθυπουργός μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις του φυσικού αερίου.

«Θα παγώσουμε, θα παγώσουμε. Δε θα υπάρξουν άλλες ανατιμήσεις στην τιμή του φυσικού αεριού, εκτός από αυτές που μελετάμε. Έχω αυτή την νομοθετική εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαν Καστέξ.  

Η ενεργειακή κρίση αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Eurostat, να εκτοξεύεται στο 3,4% το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ 13 ετών.

Bloomberg: «Βαθαίνει» η ενεργειακή κρίση

Σε νέα ρεκόρ και ειδικότερα στα 100 ευρώ σκαρφάλωσαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενώ η παγκόσμια ενεργειακή κρίση βαθαίνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία βρέθηκαν να κερδίζουν πάνω από 2% στον απόηχο της είδησης ότι η Κίνα διέταξε κρατικές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν αποθέματα για τον επερχόμενο χειμώνα.

 

Γιατί εντείνονται οι ανησυχίες

Την ίδια στιγμή, οι ροές από τη Ρωσία στον γερμανικό σταθμό του Mallnow έχουν επίσης υποχωρήσει. Οι τιμές ενέργειας αυξάνονται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, σημειώνει το Bloomberg. Η Ευρώπη αγωνίζεται να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου και άνθρακα ενόψει του χειμώνα, με τα αποθέματα και στα δύο να έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Πλέον, το φυσικό αέριο μπορεί να αυξηθεί όσο χρειάζεται για να πλήξει τη ζήτηση», σχολίασε ο Andreas Gandolfo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας ενέργειας στο BloombergNEF. «Η ζήτηση οδηγεί πλέον τις τιμές του φυσικού αερίου».

Τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια κατά 0,8% στο Άμστερνταμ.