29 Μαρτίου, 2024

Καταγγελία βόμβα από ΗΠΑ: “Τον κορονοϊό σε εμάς τον έφεραν αυτοί οι Έλληνες…” Ποιους κατηγορούν

Τι υποστηρίζουν έγκαιρα ΜΜΕ των ΗΠΑ για την μετάδοση του κορονοϊού στην χώρα από Έλληνες;

Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ με πάνω από 40 χιλιάδες νεκρούς. Η ισχυρότερη χώρα του κόσμου πιάστηκε μάλλον απροετοίμαστη για τον φονικό ιό αφού άργησε κατά γενική ομολογία να λάβει μέτρα.

Έγκυρα ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν ότι μία φαρμακευτική εταιρεία με Έλληνες CEO ευθύνεται άθελά της να διέσπειρε τον ιό στην αμερικανική επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα υπάλληλοι της εταιρεία Biogen φέρεται να μετέδωσαν τον ιό, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Βοστώνης το ετήσιο συνέδριο των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας. Περίπου 175 στελέχη της εταιρείας Biogen από όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και στελέχη από την Κίνα και την Ιταλία βρέθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο και αντάλλαξαν θερμές χειραψίες και εναγκαλισμούς.

Πρέπει να πούμε ότι εκείνο το χρονικό διάστημα ο κορονοϊός δεν είχε κάνει ακόμη το μπαμ στην Ευρώπη. Τότε οι νεκροί σε χώρες που επλήγησαν σημαντικά μέσα στον Μάρτιο ήταν μονοψήφιος οπότε είναι λογικό να μην υπήρχαν οι κανόνες του social distancing που ισχύουν εσχάτως.

Τα δεδομένα άλλαξαν κατακόρυφα τις επόμενες μέρες. Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της «Boston Globe», το συγκεκριμένο συνέδριο συνδέεται με την έξαρση του ιού στη Μασαχουσέτη αφού τα 70 από τα 92 κρούσματα που είχαν εντοπισθεί στην πολιτεία συνδέονταν με συνέδριο. Φυσικά οι συμμετέχοντες στο συνέδριο επέστρεψαν στις εστίες τους που κάποιες ήταν εντός των ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times» οι υπάλληλοι της εταιρείας ένιωθαν υγιείς και μετέφεραν τον ιό σε τουλάχιστον έξι πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε τρεις ακόμη χώρες του εξωτερικού. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο συνέδριο ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο πρώιµα παραδείγµατα αυτού που οι επιδηµιολόγοι αποκαλούν «superspreading event», όταν αναφέρονται δηλαδή στο γεγονός της συγκέντρωσης ενός σχετικά µικρού αριθµού συνήθως ανυποψίαστων ανθρώπων, που οδηγεί όµως σε πολύ µεγάλο αριθµό κρουσµάτων και µολύνσεων.

Συνολικά 99 άτοµα (υπάλληλοι της Biogen και άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή µαζί τους) έµελλε να διαγνωσθούν θετικοί στον κορονοϊό στην Μασαχουσέτη όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση. Η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τους χειρισμούς της.

Η εταιρεία έχει Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο που δέχεται αυστηρές επικρίσεις. Ο Μισέλ Βουνάτσος εμφανιζόταν να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξάπλωση του κορονοϊού στη λειτουργεία της εταιρείας. Η φαρμακευτική έκανε μεγάλη δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει μπει στη μάχη για την ανακάλυψη μίας πιθανής φαρμακευτικής αγωγής για τον φονικό ιό.