28 Μαρτίου, 2024

Kακοκαιρία «Αθηνά»: Έριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στο Πήλιο

Kακοκαιρία «Αθηνά»: Έριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στο Πήλιο

Καιρός: Η κακοκαιρία «Αθηνά» επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες για τέταρτη διαδοχική ημέρα και με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Οκτωβρίου έως το απόγευμα τις Κυριακής, έχουν καταγραφεί 700 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου (δηλαδή μέσα σε 72 ώρες), (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα της Κυριακής), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Τόσο στο Πήλιο όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων.

Kακοκαιρία «Αθηνά»: Έριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στο Πήλιο

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταστροφές στο ανατολικό Πήλιο

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έπληξε το ανατολικό Πήλιο, προκαλώντας δεκάδες προβλήματα. Οπως αναφέρει ο «Ταχυδρόμος», οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν από τη νεροποντή προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και ένα σπίτι. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου, ένα σπίτι έχει καταπλακωθεί από βράχο, ο οποίος αποκολλήθηκε από το βουνό προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Ακόμα τρία οχήματα που ήταν στο σημείο καταστράφηκαν.

Οπως σημειώνει το magnesianews, από το μεσημέρι γίνεται καταμέτρηση των ζημιών από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Στην περιοχή βρίσκονται τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.