29 Μαρτίου, 2024

Καιρός – Κυκλώνας Νέαρχος: Από πού προέρχεται η ονομασία – Τα χαρακτηριστικά του

Καιρός – Κυκλώνας Νέαρχος: Από πού προέρχεται η ονομασία – Τα χαρακτηριστικά του

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Νέαρχος» απειλεί τη Νότια Ιταλία και τη Μάλτα, η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά αναφέρει σε ανακοίνωση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθήνων

Οι εκτιμήσεις που έκαναν εδώ και μερικά εικοσιετράωρα οι μετεωρολόγοι, μεταξύ αυτών και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σχετικά με τη δημιουργία κυκλώνα στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου επιβεβαιώθηκαν. Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε αποκτά χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα και μάλιστα σύμφωνα με την επικρατούσα πρακτική ονοματοδοτήθηκε ως “Νέαρχος“.

Σχετικά με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που υπογράφουν οι μετεωρολόγοι Σταύρος Ντάφης και Κώστας Λαγουβάρδος περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) “Ιανός” από τη χώρα μας, ο «Νέαρχος» σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά και πιθανότατα η Κρήτη να δεχτεί το μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τον “Νέαρχο” το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Μεσόγειο όπου κινείται πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

nearchus2.jpg

Τροπικός κυκλώνας

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία “ματιού”, την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η χώρα μας

Αυτή τη φορά τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από αυτό το medicane, με την Κρήτη πιθανόν να δέχεται βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία θα επηρεαστούν από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τον “Νέαρχο” το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Μεσόγειο όπου κινείται πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι Ντάφης, Λαγουβάρδος.

Ποιος ήταν ο Νέαρχος

Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία.