Σοβαρές συνέπειες θα έχει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του Ιράν Ραϊσι να έχει σκοτωθεί με το ελικόπτερο που τον μετέφερε από το Αζερμπαϊτζάν, πίσω στο Ιράν.
Μερικές ώρες μετά την είδηση για την «ανώμαλη προσγείωση» του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, μεταδόθηκε εκτάκτως ότι βρέθηκε το αεροσκάφος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται κρατικά ΜΜΕ του Ιράν, το ελικόπτερο εντοπίστηκε από τις ομάδες διάσωσης.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η τύχη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ούτε ανακοινώθηκε η κατάσταση των άλλων επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ο ΥΠΕΞ της χώρας.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι υπήρξε επικοινωνία με μέλος του πληρώματος.
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι υπήρξε επαφή με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου.
Ο μη κατονομασμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επαφή έχει γίνει αρκετές φορές, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
«Σημαντική εξέλιξη»
Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή λέει ότι αυτό σηματοδοτεί μια «πραγματικά σημαντική εξέλιξη».
Associated Press: Πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Ραϊσι είναι νεκρός
Την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Ιράν είναι νεκρός μεταδίδει τα τελευταία λεπτά το Associated Press
Πώς σκοτώθηκε πραγματικά ο πρόεδρος του Ιράν Ραϊσι
Ιρανική τηλεόραση: Το ελικόπτερο του προέδρου Ραϊσι συνετρίβη λόγω των καιρικών συνθηκών
Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Το SkyNews, σε δημοσίευμά του, επισημαίνει:
«Αυτή είναι μια λεπτή στιγμή για το Ιράν. Ο πρόεδρος Ραΐσι είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες.
Στο άμεσο μέλλον, ο αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μόχμπερ θα αναλάβει τον έλεγχο και οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.
Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι το 2022, αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αξιοποιήσει.
Υπάρχουν επίσης, πολλές ομάδες αντιφρονούντων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.
Έγινε πρόεδρος το 2021 με τη δεύτερη και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.
Ο διάδοχός του θα ήταν πιθανότατα ο επιλεγμένος υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός άνδρας.
Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραΐσι θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι τεράστια, με πυκνή ομίχλη, βροχή και σκοτάδι. Η ελπίδα σβήνει.
Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι θα είναι αβάσταχτος. Για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός άνδρα που είχε αίμα στα χέρια του.»