Ηχηρή «καμπάνα» ΕΟΦ 232 φάρμακα σε έλλειψη

Ηχηρή «καμπάνα» ΕΟΦ 232 φάρμακα σε έλλειψη

Δεν τα βρίσκουν πλέον οι πολίτες στα φαρμακεία

Τη λίστα για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΦ. Στη σχετική λιστα που ακολουθεί, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εντάξει 232 σκευάσματα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι ελλείψεις σε φάρμακα έφθασε τις 186. Για το θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για ελληνικό ζήτημα αλλά για «παγκόσμιο πρόβλημα».

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικά ανεπτυγμένη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι έχει στείλει επιστολή στην Κομισιόν για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων. Όπως είπε, καλεί τις Βρυξέλλες στην υιοθέτηση κεντρικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες».

Αυτές είναι οι αποφάσεις Πλεύρη για τις ελλείψεις στα φάρμακα – «Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά…» (video)

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά, όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Όσον αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα». Σε σχέση με τα αναπνευστικά – αποφρακτικά διευκρίνισε πως διευρύνονται οι παραγγελίες για όσα δεν τα έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ο κ. Πλεύρης τόνισε πως γίνονται διορθώσεις τιμών που δεν θα επωμιστούν οι πολίτες.

«Είναι παγκόσμιο πρόβλημα»

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και οφείλονται και λόγω των παράλληλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων ή άλλων αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών και σκευασμάτων το οποίο πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.

Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών, της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες όπως η Κίνα και η Ινδία και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών δηλώσεων.

Χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες δραστικές ουσίες η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25% έως 40% περισσότερη, πράγμα που δείχνει ότι παρά τη μειωμένη παραγωγή η χώρα μας έχει φροντίσει και έχει επάρκεια σε αυτά τα σκευάσματα και γι’ αυτό υπήρξε και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση, λόγω της αύξηση των λοιμώξεων», είπε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Θάνος Πλεύρης.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και όλες οι χώρες της ΕΕ. (…) Η χώρα μας έχει την τύχη ότι έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή που μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά με γενόσημα φάρμακα αντίστοιχων δραστικών ουσιών με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη», είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Θάνος Πλεύρης.

«Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα πρωτίστως τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής», συμπλήρωσε.

 380 total views,  2 views today

.