28 Μαρτίου, 2024

Η «μεγάλη επιτυχία» του Brexit: Επανέρχεται το στέμμα στα ποτήρια μπύρας

Η «μεγάλη επιτυχία» του Brexit: Επανέρχεται το στέμμα στα ποτήρια μπύρας

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε την Παρασκευή έναν οδηγό για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν το λογότυπο του στέμματος στο πλάι των ποτηριών, σε μια κίνηση που διαφημίζεται ως «βασική επιτυχία του Brexit».

Το στέμμα κοσμούσε τα ποτήρια του μισού λίτρου από το 1698 και ήταν εκεί για να ενημερώσει τον πότη ότι το εν λόγω ποτήρι ήταν αρκετά μεγάλο για να χωρέσει μισό λίτρο μπύρας, σύμφωνα με τη δήλωση. Όμως, χάρη σε μια οδηγία της ΕΕ του 2004 (που τέθηκε σε ισχύ το 2006), εμφανίστηκε το λογότυπο «CE» σε όλη την ΕΕ. Το CE σημαίνει «conformité européenne» στα, ίσως όχι τόσο αγαπητά για τους Άγγλους, γαλλικά.

Σε αντίθεση με το αφήγημα των Brexiteers (υπερμάχων του Brexit), η ΕΕ δεν απαγόρευσε το λογότυπο του στέμματος από τα pint μπύρας, αλλά έγινε για καθαρά συμβολικό λόγο.

Σύμφωνα με την οδηγία, η οποία κυκλοφόρησε προς τιμήν του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, το στέμμα θα παραμείνει καθαρά συμβολικό. «Το σύμβολο του στέμματος δεν υποδηλώνει συμμόρφωση με οποιεσδήποτε νομικές απαιτήσεις. Είναι ένα διακοσμητικό σήμα που θυμίζει βρετανική ιστορία και παραδόσεις», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το πραγματικό, νόμιμο λογότυπο που διασφαλίζει τη συμμόρφωση για τα ποτήρια pint είναι ένα μάλλον μονόχρωμο σήμα UKCA, το βρετανικό αντίστοιχο του CE. Στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, τα ποτήρια pint με σήμανση CE θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά στη Βόρεια Ιρλανδία, το ευρωπαϊκό λογότυπο θα εξακολουθεί να απαιτείται καθώς ισχύουν οι κανονισμοί μετρήσεων της ΕΕ σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πέρυσι, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «η αποκατάσταση της σφραγίδας του στέμματος στο πλάι των ποτηριών» ήταν μια «βασική επιτυχία του Brexit», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο «περιόριζε τη γραφειοκρατία και τη γραφειοκρατία της ΕΕ και αποκαθιστούσε κοινή λογική στο εγχειρίδιο κανόνων».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινά επίσης μια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των βαρών και των μέτρων, καθώς οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος δεσμευμένες να πωλούν τα προϊόντα τους σε μετρικές μονάδες, σε αντίθεση με τις αυτοκρατορικές μονάδες όπως λίβρες και ουγγιές.