19 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση απορρίπτει νέο lockdown και «γκαζώνει» με νέα μέτρα

Η κυβέρνηση απορρίπτει νέο lockdown και «γκαζώνει» με νέα μέτρα

Τις τελευταίες ημέρες- και μετά από μια περίοδο που επικράτησε υπερβάλλουσα αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας – υπάρχει ένα μπαράζ ανακοινώσεων με απώτερο στόχο την αύξηση των εμβολιασμών

Με το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown να απορρίπτεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθεί μια ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού. Τις τελευταίες ημέρες- και μετά από μια περίοδο που επικράτησε υπερβάλλουσα αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας – υπάρχει ένα μπαράζ ανακοινώσεων με απώτερο στόχο την αύξηση των εμβολιασμών.

Τέλος τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι σαφές : οριζόντια περιοριστικά μέτρα δεν θα ληφθούν ξανά. Μάλιστα υπογραμμίζουν πως η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που – όπως σημειώνουν  – έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Όσον αφορά  στους εμβολιασμένους, αυτοί θα επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα της προ COVID εποχής.

Σε πρώτη φάση «επιστρατεύτηκαν» κίνητρα για τους εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα το freedom pass των 150 ευρώ στους νέους και η άρση μιας σειράς περιορισμών που κυρίως σχετίζονται με τη διασκέδαση. Ωστόσο σταδιακά τα μέτρα που δρομολογούνται αφορούν στους ανεμβολίαστους, καθώς στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Χθες για παράδειγμα έγινε γνωστό ότι από τις 5 του μήνα για τα ταξίδια στα νησιά – αφορά  όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης- θα απαιτείται αρνητικό τεστ (μάλιστα δεν περιλαμβάνονται τα self test).

Νέες ανακοινώσεις από βδομάδα

Ο … χορός των ανακοινώσεων αναμένεται να έχει συνέχεια την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί  ένα πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρών κυρώσεων τόσο για  τους ιδιόκτητες επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης όσο και για τους πελάτες  που δεν τηρούν τους κανόνες (στις περιπτώσεις που πρόκειται για χώρους που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους).

Η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες – και πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τότε που αποφασίστηκε πως οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους- συνδέεται με την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα στη χώρα.  Ωστόσο φαίνεται πως αυτή δεν είναι η μόνη αιτία, που οδηγεί στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει να καταγράφεται πτωτική πορεία. Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει περαιτέρω εξέτασης είναι η μικρή αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται σε κάποια νησιά, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μυκόνου που είναι πια στο «πορτοκαλί».

Με αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό να επικρατεί αυξημένη ετοιμότητα, καθώς μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων σε δημοφιλείς προορισμούς πέρα από τις υγειονομικές επιπτώσεις θα απειλούσε  και τη… βαριά βιομηχανία της χώρας δηλαδή τον τουρισμό.

Ξορκίζουν οποιαδήποτε συζήτηση για νέους περιορισμούς

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία, αρκεί να μην γίνουν βήματα πίσω στο «μέτωπο» της πανδημίας. Και ξορκίζουν οποιαδήποτε συζήτηση για νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα  το φθινόπωρο.

Μάλιστα χθες υπήρξε μπαράζ τοποθετήσεων από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε το μήνυμα να είναι σαφές. «Από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση» σημείωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στη Βουλή, τονίζοντας  πως  «η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα αλλά έχει υποστεί μία σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη». Μια πρόγευση για την επόμενη ημέρα έδωσε  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, που σημείωσε  σε ανάρτηση του  πως τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Στην κυβέρνηση  σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία έδειξε πως  έχει «αντισώματα» στην πανδημία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί η αγορά εργασίας να μείνει «διασωληνωμένη» επ´ αόριστον (καθώς μέτρα όπως οι αναστολές συμβάσεων κοστίζουν). Παράλληλα εκτιμούν πως θα ήταν άδικο συνεπείς επιχειρηματίες -που πάλεψαν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις-  να αναγκαστούν να κατεβάσουν εκ νέου ρολά τη στιγμή που υπάρχει επάρκεια εμβολίων και μπορεί να περιοριστεί η πανδημία.

Με αυτά τα δεδομένα είναι εμφανές πως αν επικρατήσει στασιμότητα στην εμβολιαστική προσπάθεια θα ξεδιπλωθούν και νέες πρωτοβουλίες για να πειστούν ακόμα και όσοι είναι δύσπιστοι να κάνουν το βήμα. Σημειώνεται πως μέχρι χθες 3.83 εκατομμύρια πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.