29 Μαρτίου, 2024

Η κριτικη του OneNews ! Για την παράσταση – Ο Γλάρος έφυγε με το λεωφορείο

Η κριτικη του OneNews ! Για την παράσταση – Ο Γλάρος έφυγε με το λεωφορείο

elias
Ηλίας Ταμπουραντζής

 

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες & πρωτότυπες παραστάσεις της χρονιάς, μας ήρθε με τη λήξη της στο αγαπημένο Studio Κυψέλης.
Μια μοντέρνα, ανατρεπτική pop art κωμωδία, μας προετοίμασαν οι Θεατρίνων Θεατές αυτή την Άνοιξη & μάλιστα μια παράσταση εντυπωσιακής δυσκολίας στην τέλεσή της το καινούριο καλογραμμένο θεατρικό του Γιάννη Σολδάτου, ανέβηκε στο Studio Κυψέλης και σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία.
Με κώδικες συγχρονους κοντά σε κινηματογραφικό σενάριο, ο πολυγραφότατος συγγραφέας μας παραδίδει ένα έργο με θέμα την προσπάθεια ενός σκηνοθέτη και του φίλου του συγγραψεά να συντελέσουν ομάδα και ν’ ανεβασουν ένα έργο πάνω στο Γλαρο του Τσέχωφ & το Λεωφορείο ο πόθος του Ουίλιαμς. Το κείμενο καθυστερεί, οι ηθοποιοί προστίθενται σιγά σιγά, οι πρόβες ξεκινούν και ένα γαιτανάκι ανθρώπινων σχέσεων δημιουργείται . Ιδιαίτερο, σημερινο- αν και θά ήθελα λιγη περισσότερη ανάπτυξη στη σμίξη των πρωτοτύπων σχέσεων με τους ήρωες της νέας εκδοχής. Πόσο επηρεάζονται & επηρεάζουν οι μεν τους δε-αλλά αυτό αποτελεί προσωπικη επιθυμία.
Το έξυπνο κείμενο γίνεται μια υπέροχη διαδραστική παράσταση, παιγμένη και στους δύο καλόγουστους χώρους του Studio Κυψέλης, που είναι από μόνοι ένα vintage σκηνικό. Ξεκινά με ένα happening στο φουαγιε του θεάτρου, με την απιλαυστική Καίτη Ιμπροχώρη να προσπαθει ν’ αποφασίσει αν θα γινει ή οχι η Αρκάντινα! Ένα ρεσιτάλ που πρέπει ν’ απολαύσετε! Εξαίρετο εύρημα!
Η παράστααη συνεχίζεται στην κυρίως αίθουσα Βίλμας Κύρου, με απροβλεπτες εκπλήξεις. Εικονες musical, παντομίμας, παράξενες ερωτικές αναμετρήσεις, μια μικρή λίμνη επί σκηνής στην οποία γίνεται μια εντυπωσιακή πάλη, μουσική μόνο από πικαπ (* τι πρωτότυπο αληθεια ) νέον πλέξιγκλας φώτα κ.α. πολλά που δεν τα φαντάζεστε!
Η σκηνοθεσία από Λιβανό- Σολδάτο, απογειωτική και στηριγμένη στο απαιτητικό σύστημα του γραμμικού συμβολισμού.
Το εντυπωσιακό είναι πόσο πολύ δεμένη είναι η εξαίρετη ομάδα, με πρωτεργάτη το Λιβανό, που σαρώνει επί σκηνής προσδίνοντας τον απαιτούμενο ρυθμό στην παράσταση, με τους ηθοποιούς ν’ ακολουθούν, ο καθένας με την ιδιαίτερη δυναμική του. Μάνος Τσιβιλής, Παναγιώτα Αβραμοπούλου, Σωτήρης Αντωνίου , Μαρία Δρακοπούλου, Φαίη Χουλιάρα στην ταιριαστη στους ρόλους διανομή. Όπως πάντα τα σκηνικά της Βολίδη καθορίζουν την παράσταση – εδώ &η φωνη της μοναδικης Μαρινας που ακούγεται και απογειώνει με την ερμηνεία της και μαζί με τους εντυπωσιακούς φωτισμους επιτείνουν την pop art αίσθηση, που μας πρότειναν οι δημιουργοί. Άφησα τελευταίο τον Σίμωνα Πάτροκλο για να τονίσω ποσο καταφέρνει να συνδράμει με την κινησιολογία του στην επίτευξη μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της χρονιάς!
Παρακαλώ να επαναληφθεί! Ηλίας Ταμπουρατζής. Αποκλειστικές φώτος Σάκης Γεωργιάδης