20 Απριλίου, 2024

Η Ισπανία είχε καρδιά και άντεξε στο θρίλερ με τη Λιθουανία, 102-94 στην παράταση

Η Ισπανία είχε καρδιά και άντεξε στο θρίλερ με τη Λιθουανία, 102-94 στην παράταση

Ήταν ματς για γερά νεύρα. Η νίκη που σήμαινε και πρόκριση στους «8» αδυνατούσε να διαλέξει ομάδα. Πότε χαμογελούσε στους Ισπανούς, πότε στους Λιθουανούς. Ακόμα και στην παράταση το ματς κρεμόταν σε μια κλωστή. Ήταν φανερό ότι θα πήγαινε στην ομάδα με τα λιγότερα λάθη. Κι αυτή ήταν η Ισπανία που όπως και στο κυρίως ματς κατάφερε να αξιοποιήσει την απειρία και τα λάθη των αντιπάλων της (102-94).

Την κρίσιμη στιγμή, όταν η μπάλα ήταν… καυτή μίλησε η ψυχραιμία κι όχι το ταλέντο. Δύο λάθη των Λιθουανών στον έξτρα χρόνο ήταν αρκετά για να τους στείλουν πίσω στην πατρίδα και τους Ισπανούς στη φάση των «8» για να αντιμετωπίσουν τον νικητή του αγώνα της Φινλανδίας με την Κροατία.

Η συμπεριφορά της Ισπανίας, το τσαγανό και η δυνατότητα που έχει να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα μας αφορά αφού μετά το ματς των «8» εάν περάσει θα αντιμετωπίσει κάποια από τις Ελλάδα, Τσεχία ή Γερμανία.

Πως φθάσαμε όμως στην παράαση; Η Ισπανία κρατούσε τη νίκη και την πρόκριση στα χέρια της δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Βίλι Ερνανγκόμεθ χάνει τη μια από τις δύο βολές. Το σκορ γίνεται 83-81, αλλά οι Λιθουανοί είχαν απάντηση. Οι Μπραζντέικις και Γκριγκόνις διεκδίκησαν την μπάλα, ο πρώτος την άγγιζε τελευταίος και την έστειλε στο διχτάκι την ώρα που το χρονόμετρο έδειχε μηδέν! 83-83 και το ματς πήγε στην παράταση. Για να φθάσουμε μέχρι εκεί οι Λιθουανοί είχαν προηγηθεί ακόμα και με έντεκα πόντους, αλλά το πείσμα των Ισπανών και οι αυτοκτονικές τάσεις που παρουσίασαν οι Λιθουανοί σε κρίσιμα σημεία του αγώνα έφεραν την Ισπανία να προηγείται.

Η Λιθουανία παρουσιάστηκε βελτιωμένη σε σχέση με τα ματς τοιυ ομίλου. Με 37% ευστοχία στα τρίποντα έδειχνε ότι μπορούσε να «κλειδώσουν» το ματς και πιθανότατα να τα κατάφερνε αφού οι αντιπαλοί τους είχαν μόλις 27% στα μακρινά σουτ. Όμως είχαν απέναντί τους την ομάδα που ανεξαρτήτως ποιότητας ξέρει να διακρίνεται στις μεγάλες διοργανώσεις.

O Λούκας Λεκαβίτσιους για τη Λιθουνανία με σουτ τριών πόντων έκλεισε την πρώτη περίοδο με 20-19, σε ένα ματς που ξεκίνησε νευρικά, οι Ισπανοί είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο διάστημα, αλλά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Στα υπέρ τους η καλή άμυνα πάνω στους Σαμπονις και Βαλαντσιούνας, ενώ ο Ρούντι Φερνάντεθ, έδινε τον τόνο στην επίθεση.

Με κινητήριο μοχλό τον Άρνας Μπουτκεβίτσιους η Λιθουανία όχι μόνο πέρασε μπροστά στο σκορ στην δεύτερη περίοδο αλλά και έκλεισε το ημίχρονο με διαφορά πέντε πόντων (45-40).

Η τρίτη περίοδος ήταν μονόλογος των Λιθουανών που κατάφεραν να αποσυντονίσουν πλήρως τους Ισπανούς που έβλεπαν πιά το καλάθο σαν «μάτι βελόνας». Η διαφορά έγινε διψήφια με ηγέτη τον Κουζμίνσκας έκανε την πρόκριση να αχνοφαίνεται (68-63)…

Διαιτητές: Ροσό, Ζουράποβιτς, Γκλίσιτς

Δεκάλεπτα: 19-20, 40-45, 63-68, 83-83 (κ.α.), 102-94

Ισπανία (Σκαριόλο): Μπριζουέλα 5 (1), Μπράουν 28 (7/13 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 8/8 βολές, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Ντίαθ 8 (1), Φερνάντεθ 13 (3), Χάιμε Φερνάντεθ, Γκαρούμπα 8 (8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Γουίλι Ερνανγκόμεθ 21 (7/11 δίποντα, 7/9 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 13, Λόπεθ-Αροστέγκι 4, Πάρα, Πραντίγια 2, Σάιθ

Λιθουανία (Μακσβίτις): Μπραζντέικις 17 (3/6 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μπουτκεβίτσιους 3, Εχόντας, Γκιεντράιτις, Γκριγκόνις 8 (1/1 δίποντο, 0/2 τρίποντα, 6/6 βολές), Γιοκουμπάιτις 13 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Κουζμίνσκας 18 (4), Λεκαβίτσιους 15 (3), Σαμπόνις 15 (6/7 δίποντα, 3/4 βολές, 9 ριμπάουντ), Βαλαντσιούνας 5