20 Απριλίου, 2024

Η απόφαση σταθμός στις ΗΠΑ φέρνει εξελίξεις! Το Instagram και το Facebook αφαιρούν αναρτήσεις

Η απόφαση σταθμός στις ΗΠΑ φέρνει εξελίξεις! Το Instagram και το Facebook αφαιρούν αναρτήσεις

Το Facebook και το Instagram άρχισαν να αφαιρούν αναρτήσεις που προσφέρουν χάπια άμβλωσης σε γυναίκες που ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που άρει τη συνταγματική προστασία για τη διαδικασία.

Το Facebook και το Instagram άρχισαν να αφαιρούν αναρτήσεις που προσφέρουν χάπια άμβλωσης σε γυναίκες που ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που άρει τη συνταγματική προστασία για τη διαδικασία.

Τέτοιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν φαινομενικά στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες που ζουν σε πολιτείες, όπου οι προϋπάρχοντες νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις τέθηκαν ξαφνικά σε ισχύ την Παρασκευή. Τότε ήταν που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την απόφαση της υπόθεσης «Roe εναντίον Wade», το 1973 που είχε καταστήσει την πρόσβαση στην άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα.

Σύντομα μετά την ανατροπή της απόφασης, τα social media «πλημμύρισαν» με αγγελίες και διαφημίσεις για χάπια που βοηθούν στον τερματισμό της κύησης. Ορισμένοι πωλητές προσφέρονταν να ταχυδρομήσουν τα σκευάσματα στις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου πλέον απαγορεύεται η άμβλωση.
Σχεδόν αμέσως, η Meta Platforms άρχισε να διαγράφει ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αναζητούσαν απαντήσεις σχετικά με την πρόσβαση στην άμβλωση. Οι γενικές αναφορές στα χάπια άμβλωσης, καθώς και οι αναρτήσεις που αναφέρουν συγκεκριμένα φάρμακα όπως η μιφεπριστόνη και η μισοπροστόλη, αυξήθηκαν ξαφνικά το πρωί της Παρασκευής (24/6) στο Twitter, το Facebook, το Reddit και τις τηλεοπτικές εκπομπές, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πληροφοριών για τα μέσα ενημέρωσης Zignal Labs.
Μέχρι την Κυριακή, η Zignal είχε μετρήσει περισσότερες από 250.000 τέτοιες αναφορές.

«Στείλτε μου μήνυμα αν θέλετε να παραγγείλετε χάπια άμβλωσης, αλλά θέλετε να σταλούν στη διεύθυνσή μου αντί για τη δική σας», έγραφε μια ανάρτηση στο Instagram.

Τη Δευτέρα, ένας δημοσιογράφος του AP έκανε μια παρόμοια ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας: «Αν μου στείλετε τη διεύθυνσή σας, θα σας ταχυδρομήσω χάπια άμβλωσης». Η ανάρτηση αφαιρέθηκε μέσα σε ένα λεπτό και ο δημοσιογράφος έλαβε την προειδοποίηση ότι το μήνυμά του παραβίαζε την πολιτική της πλατφόρμας για «τα όπλα, τα ζώα και άλλα ρυθμιζόμενα αγαθά».
Ωστόσο, όταν ο ίδιος δημοσιογράφος ανάρτησε το ίδιο ακριβώς μήνυμα αλλά αντικατέστησε τη φράση «χάπια άμβλωσης» με τη λέξη «όπλο», η ανάρτηση παρέμεινε στην πλατφόρμα. Το ίδιο συνέβη όταν αντικατέστησε τη λέξη «όπλο» με τη λέξη «κάνναβη». Η κάνναβη παραμένει παράνομη σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο και απαγορεύεται η αποστολή της μέσω ταχυδρομείου. Τα χάπια άμβλωσης, ωστόσο, μπορούν νόμιμα να αποκτηθούν νόμιμα μέσω ταχυδρομείου, κατόπιν συνταγογράφησης από πιστοποιημένο επαγγελματία της υγείας.

Εκπρόσωπος της Meta ανέφερε τις πολιτικές της εταιρείας που απαγορεύουν την πώληση ορισμένων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, του αλκοόλ, των ναρκωτικών και των φαρμακευτικών προϊόντων. Η εταιρεία δεν εξήγησε τις προφανείς αποκλίσεις στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Ένας άλλος εκπρόσωπος της Meta, ο Άντι Στόουν, επιβεβαίωσε σε μια ανάρτησή του στο Tweeter τη Δευτέρα (27/6) ότι η εταιρεία δεν θα επιτρέπει σε άτομα να χαρίζουν ή να πωλούν φαρμακευτικά προϊόντα στην πλατφόρμα της, αλλά θα επιτρέπει περιεχόμενο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά τα χάπια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πολιτείες δεν πρέπει να απαγορεύσουν τη μιφεπριστόνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διακοπή της κύησης. Όμως, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη προσπαθήσει να εμποδίσουν τους πολίτες να προμηθεύονται χάπια άμβλωσης μέσω ταχυδρομείου, με ορισμένες πολιτείες όπως η Δυτική Βιρτζίνια και το Τενεσί να απαγορεύουν στους παρόχους να συνταγογραφούν το φάρμακο μέσω τηλεϊατρικής.