29 Μαρτίου, 2024

Greek mafia: 5 ομάδες ξαναμοιράζουν την «πίτα» μετά την άρση lockdown

greek mafia

Greek mafia: 5 ομάδες ξαναμοιράζουν την «πίτα» μετά την άρση lockdown

Άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ – Μία δολοφονία κάθε εβδομάδα τον Μάιο

Πέντε είναι οι βασικές ομάδες που δρουν με μαφιόζικες μεθόδους στην Αττική, ενώ συνεργάζονται και με υπο-ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Οπως αποκάλυψε το ΟΡΕΝ, τα γεωγραφικά όρια δράσης κάθε ομάδας που κάποτε η παραβίασή τους ήταν αιτία πολέμου, δεν υπάρχουν πια. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, οι αναλυτές της Ασφάλειας εκτιμούν ότι τα μειωμένα έσοδα στα καταστήματα, λόγω του lockdown στην πανδημία, έφεραν τη νέα έξαρση στον πόλεμο των ανθρώπων της νύχτας, ενώ η «πίτα» ξαναμοιράζεται και η κάθε ομάδα προσπαθεί να κρατήσει για τον εαυτό της το μεγαλύτερο κομμάτι.

O χάρτης της μαφίας

Μέχρι πρότινος η Αττική για την μαφία ήταν χωρισμένη σε τρία μεγάλα κομμάτια καθώς υπήρχε η μαφία που δρούσε στα νότια, η μαφία του κέντρου και η μαφία των βορείων προαστίων.  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Αστυνομικοί αυτή τη στιγμή σε όλη την Αττική δρουν οι 5 μεγάλες συμμορίες, ο σκληρός πυρήνας των οποίων αποτελείται από 10 έως 15 άτομα και υπάρχουν και οι υποομάδες με τις οποίες συνεργάζονται.

Σύμφωνα με το OPEN, υπάρχει διαχωρισμός στον «τομέα που δρουν οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Οι 5 βασικές ομάδες της μαφίας ασχολούνται με την προστασία των νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς ενώ οι υπόλοιπες υποομάδες ασχολούνται με ναρκωτικά και εκμετάλλευση γυναικών.

greek mafia

Tο ξεκαθάρισμα μετά την άρση lockdown

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως φτάσαμε στο ξεκαθάρισμα των τελευταίων εβδομάδων με τις συνεχόμενες δολοφονίες καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού τα μαγαζιά είναι λιγότερα και επομένως τα έσοδα είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν. Επομένως τα κάποιοι ήθελαν με οποιονδήποτε τρόπο να «ξεκαθαρίσει» η κατάσταση.

Αστυνομικοί που ασχολούνται χρόνια με τον πόλεμο των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σημειώνουν πως πλέον δεν παίζει κανένα ρόλο η περιοχή στην οποία βρίσκεται το κάθε κατάστημα, καθώς η ομάδα που έχει τα μαγαζιά του τα ελέγχει και στα βόρεια και στα νότια.

Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις. Σημειώνεται, ότι χθες (Δευτέρα) το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά. Παράλληλα πηγές από το υπουργείο αναφέρουν πως και μετά την πανδημία θα υπάρχουν αυξημένες  περιπολίες με ευέλικτες ομάδες, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.

Μία δολοφονία κάθε εβδομάδα μέσα στον Μάιο

Τα στοιχεία κάνοντας τον «απολογισμό» του Μαΐου και επεκτείνοντας τις εκτελέσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται στις τέσσερις, αφού στις 6 Μαΐου στη Ζάκυνθο άγνωστοι γάζωσαν στο κέντρο του νησιού -υπό το φως του ηλίου- τον Ντίμη Κορφιάτη (λίγους μήνες μετά την εκτέλεση της 37χρονης συζύγου του σε ενέδρα στην οποία ο ίδιος βγήκε αλώβητος) και στις 15 του ίδιου μήνα νεκρός έπεσε έξω από καντίνα στην Μεταμόρφωση ο γνωστός στον χώρο της νύχτας ως «Κεφάλας».

Και όλα αυτά, όταν στις 9 Απριλίου το πανελλήνιο συγκλονίστηκε από την εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, όπου οι αδίστακτοι εκτελεστές -οι οποίοι κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι- τον γάζωσαν με Καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο την ώρα που εκείνος επέστρεφε στο σπίτι του από το κανάλι Star, όπου εργαζόταν. Και μάλιστα το έκαναν αυτό έχοντας απόλυτη γνώση ότι κάμερες ασφαλείας καταγράφουν την διαδρομή τους, ενώ αδιαφόρησαν πλήρως για τους εργάτες του Δήμου οι οποίοι είδαν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν, καταθέτοντας τα πάντα στους αστυνομικούς.

24 εκτελέσεις από το 2017 έως σήμερα

Από τη δολοφονία του Γρίβα μέχρι και χθες το πρωί έχουν εκτελεστεί πάνω από δέκα πρωτοκλασάτα στελέχη της νύχτας, ενώ συνολικά στο οργανωμένο έγκλημα αυτή την ώρα υπάρχουν 24 εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου. Πόσες από αυτές έχουν εξιχνιαστεί;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη στο ethnos.gr, σε πλήρες εύρος, να έχουν δηλαδή βρεθεί φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί καμία, ενώ οι συλλήψεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και για τις 24 εκτελέσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε μόνο δύο συλλήψεις και αυτές έχουν να κάνουν με την δολοφονία του Γιάννη Μακρή έξω από το σπίτι του στη Βούλα τον Οκτώβριο του 2018. Όλες οι υποθέσεις -νέες και παλιές- εξακολουθούν να είναι ανοιχτές και ερευνώνται από την Αστυνομία με τις Αρχές να επισημαίνουν ότι οι δράστες είναι συνήθως πληρωμένοι δολοφόνοι από το εξωτερικό οι οποίοι, αμέσως μετά την εκτέλεση των συμβολαίων θανάτου, επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

«Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους πολλούς μήνες, όμως, δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο μεγάλο κύκλο αίματος όπου οι “μαθητές” τρώνε τους “δασκάλους” τους και όπου φυσικά νέα κυκλώματα αλλοδαπών παίρνουν τα ηνία από τους Έλληνες στον χώρο της νύχτας», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Και καταλήγουν: «Αυτός ο κύκλος αίματος φαίνεται ότι έχει ακόμα αρκετά επεισόδια μπροστά του μέχρι να ολοκληρωθεί και εν συνεχεία μετά από κάποια χρόνια να ανοίξει ένας καινούργιος, γιατί έτσι λειτουργεί η νύχτα. Πράγματι, ο κύκλος αυτός δείχνει αέναος».