Γιώργος Κωνσταντινάρας: O δημιουργός φέρει ευθύνες και υποχρεώσεις…

Γιώργος Κωνσταντινάρας: O δημιουργός φέρει ευθύνες και υποχρεώσεις…

Ηλίας Ταμπουραντζής
Ηλίας Ταμπουραντζής

Σήμερα έχω την χαρά να έχω κοντά μου, εδώ στο onenews.gr, ένα πολύ νέο ταλαντούχο στιχουργό , για να μας μιλήσει για τα όνειρα του, τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, τις συνεργασίες του, αλλά και τα όνειρα του…Το όνομα του θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας..Φιλοξενούμενος μου σήμερα ο Γιώργος Κωνσταντινάρας…

Γιώργο μου χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι εδώ στο onenews.gr . Είναι σημαντικό για το κοινό να γνωρίζει νέα ταλέντα που έχουν να προσφέρουν στον πολιτισμό μας.. Μίλησε μου για τα παιδικά σου χρόνια…Που γεννήθηκες, πως μεγάλωσες;

Κύριε Ταμπουραντζή σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.Η χαρά και η τιμή είναι δική μου.

Γιώργος Κωνσταντινάρας
Γιώργος Κωνσταντινάρας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Για τους περισσότερους τα παιδικά χρόνια χαρακτηρίζονται από ανεμελιά, από καθημερινότητα χωρις προβληματισμούς, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και μια ανυπομονησία για την ενήλικη ζωή και τις ελευθερίες που αυτή παρέχει. Σαφώς ‘εντασσομαι’ και εγώ σ’ αυτό το μοτίβο αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι τα παιδικά χρόνια είναι αυτά που καθορίζουν τις επιλογές σου, τον τρόπο αντίληψης και επεξεργασίας των βιωμάτων σου. Ουσιαστικά σου θυμίζουν ποιος είσαι και σε οδηγούν για το ποιος θα είσαι.

Σε τι ηλικία ένιωσες την ανάγκη να εκφραστείς μέσα από στίχους;

Η ανάγκη έκφρασης μέσα από στίχους , ‘γεννηθηκε’ όταν θέλησα να μεταφέρω συναισθήματα και σκέψεις με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που είχαμε διδαχθεί στα σχολεία, δηλαδή την έκθεση ιδεών. Μου φαινόταν οξύμωρο για παράδειγμα ένα συναίσθημα να εκφραστεί σαν ιδέα. Το συναίσθημα είναι στην πραγματικότητα κατάθεση ψυχής και αυτή η κατάθεση ψυχής θεωρώ ότι ‘εκπροσωπειται’ απόλυτα από την ποίηση. Ουσιαστικά η πρώτη μου απόπειρα προσέγγισης στίχων ήταν ένα ποίημα που είχα γράψει σε ηλικία 16 ετών μετά από μια σειρά γεγονότων.

Υπήρξε κάποιος στην οικογένεια σου που είχε σχέση με την μουσική γενικότερα;

Δεν υπήρξε κάποιος στην οικογένεια μου που να είχε σχέση με την μουσική, ούτε στον ευρύτερο οικογενειακό μου κύκλο. Αλλά όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούνε μουσική.

Πότε έγραψες τον πρώτο σου ολοκληρωμένο στίχο;

Τον πρώτο ολοκληρωμένο στίχο μου τον έγραψα κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων σπουδάζοντας Πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του τρίτου έτους, περίπου στην ηλικία των 22 ετών.

Πες μου τα συναισθήματα σου όταν μελοποιήθηκε ο πρώτος στίχος σου, και με ποιον συνθέτη;

Όταν έγινε η μελοποίηση των πρώτων μου στίχων ένιωσα ότι τα συναισθήματα μου, τα οποία είχαν ήδη αποτυπωθεί στο χαρτί, πήραν σάρκα και οστά με την μουσική και μέσα από την φωνή της ερμηνεύτριας απέκτησαν λόγο και υπόσταση. Αναμφισβήτητα, η χαρά, η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός είχαν πλαισιώσει τα παραπάνω. Η πρώτη συνθέτης η οποία ήταν και η ερμηνεύτρια, ήταν η Αντιγόνη Κατσούρη.

Γιώργο μου, ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου;

Η δημιουργικότητα είναι μια αινιγματική πτυχή του ανθρώπου, η οποία μεταφράζεται ως έμπνευση. Προσωπικά πιστεύω ότι η έμπνευση είναι το απόσταγμα των εμπειριών του νου και η αναζήτηση της ψυχής για έκφραση. Είναι αυτό που λέει και η λέξη, ένα φύσημα Μέσα μας…ένα φύσημα που μπορεί να είναι το οτιδήποτε στη ζωή μου.

Πιστεύεις ότι ο στίχος μπορεί να διδαχθεί ή είναι τελικά έμφυτο;

Γιώργος Κωνσταντινάρας
Γιώργος Κωνσταντινάρας

Κύριε Ταμπουραντζή οι στίχοι είναι και αυτοί ένα είδος γραπτού κειμένου. Είναι μια μορφή τέχνης της γραφής, κάτι το οποίο μπορεί να διδαχθεί. Άλλωστε όλες οι τέχνες ή οι ‘τεχνικες’ διδάσκονται. Εάν όμως δεν είναι και έμφυτο επιτρέψτε μου να πω αυτό το ‘χαρισμα’ τότε η φωτιά που έχεις μέσα σου δεν θα κάνει το ακατέργαστο μάρμαρο, άγαλμα.

Γνωρίζω ότι έχεις κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες και με επώνυμους…Θα ήθελες να μου πεις για αυτές;

Η πρώτη μου συνεργασία ήταν με την Αντιγόνη Κατσούρη όπως προανέφερα και πριν τρεις μήνες ολοκλήρωσα το πρότζεκτ EREBUS 2021 με τον Δημήτρη Μεντζέλο, από τα ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ. Πρόκειται για ένα ΕΡ τεσσάρων τραγουδιών στα οποία έχω γράψει τους στίχους με γνώμονα την ‘σκοτεινη’ κατάσταση που ζήσαμε όλοι το 2021. Άλλωστε ο τίτλος προέρχεται από την ελληνική λέξη Έρεβος. Σε αυτά τα τέσσερα τραγούδια ο ακροατής θα ‘ταξιδεψει’ στην αγάπη της Μεσαιωνικής εποχής, θα περάσει μέσα από την Βιεννέζικη κουλτούρα του Αμαντέους Μότσαρντ και θα καταλήξει στην εποχή μας, με μια λέξη που τόσο λείπει απ’ τις μέρες μας και που τόσο πολύ την χρειαζόμαστε, την ενσυναίσθηση. Επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Μεντζέλος ερμήνευσε ή πιο σωστά ‘ραπαρισε’ στίχους που δεν έγραψε ο ίδιος.

Πώς αντιμετωπίζουν τους νέους δημιουργούς, οι φτασμένοι καλλιτέχνες ;

Αυτή είναι μια ερώτηση η οποία μπορεί να απαντηθεί από τους ίδιους τους φτασμένους καλλιτέχνες.

Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;

Με εκείνους οι οποίοι είναι καλλιτέχνες. Δηλαδή με αυτούς που μπορούν και έχουν κάλλος στην τέχνη τους. Με εκείνους οι οποίοι έχουν την φλόγα της αναζήτησης νέων στιχουργικών δρόμων. Της εύρεσης καινούργιας θεματολογίας, με εκείνους οι οποίοι ζουν για το τραγούδι και όχι από το τραγούδι. Και πιστεύω είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι έχουν τα παραπάνω.

Τι φιλοδοξίες έχεις και τι περιμένεις ως δημιουργός να εισπράξεις μέσα από τις συνεργασίες σου;

Ευελπιστώ να συνεργαστώ με σύνθετες και ερμηνευτές, οι οποίοι θέλουν να διευρύνουν την ήδη μεγάλη παρακαταθήκη που έχουν, προσφέροντας στον κόσμο νέες συγκινήσεις, νέες επιτυχίες και ερμηνεύοντας τα νέα τραγούδια να αποδείξουν πως η μουσική ποτέ δεν πέθανε. Αντίθετα ζεί και έχει την δύναμη να ταρακουνήσει πάλι τις ψυχές των ανθρώπων.

Πρόσφατα εντάχθηκες στους συνεργάτες της δισκογραφικής εταιρείας SDM PRODUCTION…Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η συνεργασία με την SDM PRODUCTION προέκυψε εντελώς τυχαία. Μια φίλη μου ακούγοντας τα τραγούδια που έγραψα για τον Δημήτρη Μεντζέλο μου τηλεφώνησε να με συγχαρεί και μέσα από την συζήτηση με ρώτησε αν θα ήθελα να συνεργαστώ με μια δισκογραφική εταιρεία της οποίας τυγχάνει να γνωρίζει την ιδιοκτήτρια, την κυρία Μάρα Βαλαμβάνη. Ήρθα σ επαφή λίγο καιρό αργότερα και έστειλα κάποια demos που είχα γράψει. Ταίριαζαν με το μουσικό ύφος της εταιρείας και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Είναι σημαντικό για έναν δημιουργό να έχει το καλλιτεχνικό του σπίτι, όπως συνηθιζω να λέω.. Πως νιώθεις που είσαι ένας απ’τους σημαντικούς συνεργάτες της εταιρείας αυτής, αφού εκτός από στιχουργός είσαι και παραγωγός…

Σαφέστατα κύριε Ταμπουραντζή, όπως πολύ εύστοχα παρατηρείτε είναι σημαντικό για έναν δημιουργό να έχει καλλιτεχνικό σπίτι γιατί εκεί υπάρχουν οι δικοί του άνθρωποι οι οποίοι θα τον στηρίξουν και θα τον ακούσουν. Αντίστοιχα και ο δημιουργός φέρει ευθύνες και υποχρεώσεις να στηρίζει το σπίτι του και να το ‘θωρακίσει’ με επιτυχίες. Νιώθω λοιπόν έτοιμος να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις.

Γιώργος Κωνσταντινάρας
Γιώργος Κωνσταντινάρας

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάτι αυτόν τον καιρό;

Αυτή τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε σε μια δημιουργική περίοδο με τον συνθέτη κύριο Δανέζη. Παράλληλα με την κυρία Βαλαμβάνη είμαστε σε επαφή με μεγάλους συνθέτες ώστε εν ευθέτω χρόνο να υλοποιηθεί μια συνεργασία που θα συζητηθεί.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Καταρχήν να είμαι καλά πνευματικά και σωματικά. Θα ήθελα όταν έχουν περάσει 10 χρόνια, να κοιτάζω πίσω και να μπορώ να δω όλους μου τους συνεργάτες χαρούμενους και ευτυχισμένους γιατί τους χάρισα στίχους που τους μίλησαν όχι μόνο στην ψυχή τους, αλλά και στην ψυχή του κόσμου.

Αυτός λοιπόν ήταν ο Γιώργος Κωνσταντινάρας…ένας ανερχόμενος στιχουργός και ένας δυνατός άσσος στο μανίκι της SDM PRODUCTION…

Γιώργο μου, σε ευχαριστώ πολύ, για την σημερινή μας συνάντηση…Η συζήτηση μας ήταν υπέροχη…Σου εύχομαι ολόψυχα καλές και πολλές επιτυχίες…

 6,408 total views,  4 views today

.