23 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Τσίπρας πιστεύει ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές

Γιατί ο Τσίπρας πιστεύει ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει τη Δευτέρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα

Στην εκτίμηση ότι το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε εκλογές καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας που θα μιλήσει απόψε σε συγκέντρωση στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κοινωνία αναμένεται να επαναλάβει ότι το κόμμα του βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και ότι λειτουργεί πλέον όπως θα λειτουργούσε κατά την διάρκεια μίας τυπικής προεκλογικής περιόδου. Το σύνθημα της εγρήγορσης δόθηκε άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί από τα στελέχη του να φροντίσουν να βρίσκονται κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους.

Οι λόγοι τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογεί ως “σήματα” πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει βγάλει ποτέ από τον σχεδιασμό του την διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι πολλοί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τούς περιέγραψε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο ieidiseis. O κεντρικός ρόλος βρίσκεται στην συνειδητοποίηση από πλευράς του πρωθυπουργού της πραγματικότητα που θέλει την οικονομία να οδηγείται σε αδιέξοδο. Μάλιστα, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, εάν δεν ήταν ραγδαία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού ίσως το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να ήταν το επικρατέστερο στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Επίσης, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως είναι θέμα χρόνου να ξεφουσκώσει και η «επικοινωνιακή φούσκα» που έχει δημιουργεί και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας γύρω από το Μαξίμου. Ένα τείχος που έως τώρα κατόρθωσε να υποβαθμίσει πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης που σημαίνουν πολλά: Από την αναβολή της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ αλλά και δυσφορία σε κομμάτι των ψηφοφόρων της έως την αναβολή της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Επιπλέον δεν περνάει απαρατήρητη η συνεχόμενη μετάθεση κρίσιμων παρεμβάσεων όπως η ενεργοποίηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ούτε και η αναβλητικότητα που παρατηρείται στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Μέσα σ’ όλα αυτά ως σήμα/προπομπός σχεδιασμού εκλογών αξιολογείται και το «χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ ως αντάλλαγμα στους νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν.

«Όλη του η στρατηγική είναι προσανατολισμένη στις πρόωρες εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πρωθυπουργό στη συνέντευξή του. Κατέστησε όμως σαφές ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα υπάρξει κανένας εκλογικός αιφνιδιασμός. Μάλιστα θεωρεί ότι το κοινωνικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί το Φθινόπωρο θα είναι εκρηκτικό αφού και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε αθόρυβα από τη Βουλή προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων ως το 2023 και οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα αντιληφθεί ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τούς προσπερνούν αφού αφορούν τις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.