29 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Σκαφτούρος: Γιατί πραγματικά τον εκτέλεσαν. Θρίλερ με βλάβη μηχανής δολοφόνων

Γιάννης Σκαφτούρος: Γιατί πραγματικά τον εκτέλεσαν. Θρίλερ με βλάβη μηχανής δολοφόνων

Γιατί οι εκτελεστές σκότωσαν τον Γιαννη Σκαφτουρο; Ποιο το ένοχο παρελθόν του;

Αποκαλυπτική μαρτυρία για τη δολοφoνική επίθεση στον Γιάννη Σκαφτούρο.

Οι δράστες πρέπει να παρακολουθούσαν καιρό την περιοχή και εκμεταλλεύτηκαν τη «χαλάρωση» λόγω Πάσχα – Από ποιο σημείο πλησίασαν το σπίτι.

Το σκηνικό της εκτέλεσης του 55χρονου Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα της Βοιωτίας, περιγράφει στο protothema.gr αυτόπτης μάρτυρας, που είδε τους δύο δράστες με τα καλάσνικοφ στα χέρια και τις κουκούλες στα πρόσωπά τους.

Από αυτό το σημείο, που τα χόρτα είναι φρεσκοπατημένα, οι δράστες πλησίασαν στο σπίτι

O αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε:

«Ο Γιαννης Σκαφτουρος τον τελευταίο καιρό έμενε σε αυτήν την εξοχική κατοικία. Τον βλέπαμε συχνά στην αυτή του. Έτσι και σήμερα καθόταν με τα εγγόνια του, τον συμπέθερό του και την κόρη του και ετοιμαζόντουσαν για το μεσημεριανό τους φαγητό.

Εγώ είδα δύο άτομα να βγαίνουν από ένα στενάκι του δρόμου, 150 μέτρα μακριά από το σπίτι του Γιάννη και να περπατούν με τα καλάσνικοφ στα χέρια και τα πρόσωπά τους να είναι καλυμμένα με κουκούλες.

Ο Γιαννης Σκαφτουρος τους είδε από μακριά και αμέσως κατάλαβε ότι έρχονταν γι’ αυτόν. Μπήκε μέσα στο σπίτι και άρχισε να πυροβολεί.

Από τους πυροβολισμούς εξοστρακίστηκε μία σφαίρα και χτύπησε την κόρη του στο πόδι της, ενώ ο πεθερός του γιου του έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Όλα αυτά συνέβησαν επειδή η φρουρά του Γιάννη Σκαφτούρου απουσίαζε το πρωί και οι δράστες, που προφανώς παρακολουθούσαν καιρό την περιοχή και το σπίτι του, βρήκαν το πεδίο ελεύθερο και τον εκτέλεσαν».

Οι δράστες πλησίασαν από το πλάι το σπίτι του Σκαφτούρου και από εκεί που υπάρχει ένα μπλε σημάδι στη μάντρα, πήδησαν μέσα στην αυλή και πυροβόλησαν

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες. Σταμάτησαν κοντά στο σπίτι και δύο, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, μπήκαν στην αυλή του σπιτιού, όπου βρισκόταν ο Σκαφτούρος με περίπου 10 συγγενείς και φίλους και πυροβόλησαν πολλές φορές με καλάσνικοφ.

Στον τόπο του εγκλήματος, ο οποίος έχει αποκλειστεί και γίνεται έρευνα, μέχρι πριν από λίγο είχαν βρεθεί πάνω από 15 κάλυκες από καλάσνικοφ, αλλά και ένας κάλυκας των 9 χιλιοστών.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας αποδίδουν την δολοφονία σε συμβόλαιο θανάτου, που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του πολέμου, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της νύχτας, ο οποίος απαριθμεί πολλά θύματα μεταξύ των ηγετικών στελεχών της λεγόμενης ελληνικής μαφίας.

Εκτιμάται ότι οι δράστες ήξεραν ότι ο στόχος τους μπορεί να οπλοφορεί, όπως και κάποιοι από τους συνδαιτυμόνες του, και γι’ αυτό πόνταραν στον αιφνιδιασμό. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «από την πρώτη εικόνα προκύπτει ότι πυροβόλησαν περίπου 15 φορές. Όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν προέρχονται από καλάσνικοφ και μεταφέρθηκαν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν δύο μοτοσικλέτες αλλά και τουλάχιστον ένα «όχημα υποστήριξης». Αστυνομικοί της Ασφάλειας βρίσκονται στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι δύο τραυματίες, προκειμένου όταν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει να τους πάρουν κατάθεση (έστω προφορικά σε πρώτη φάση).

Πώς έγινε το μαφιόζικο χτύπημα με θύμα τον βαρυποινίτη Σκαφτούρο
Αυτή τη στιγμή οι Αρχές προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη των εκτελεστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δράστες σταμάτησαν κοντά στο σπίτι και δύο, που φορούσαν κράνη, μπήκαν στην αυλή του σπιτιού, όπου βρισκόταν ο Σκαφτούρος με περίπου 10 συγγενείς και φίλους και πυροβόλησαν πολλές φορές με καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μία μηχανή των δραστών παρουσίασε πρόβλημα και εξετράπη της πορείας της στη διασταύρωση Χασιά με Στεφάνι και έτσι οι δύο δράστες αναγκάστηκαν να την αφήσουν και να προσπαθήσουν να διαφύγουν με διερχόμενο αυτοκίνητο. Όμως δεν τα κατάφεραν και σύμφωνα με την αστυνομία είτε πέρασε κάποιο αυτοκίνητο συνεργών τους και τους πήρε είτε χάθηκαν μέσα στο δάσος. Η αστυνομία τους αναζητά, ενώ η μηχανή θα μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από τις σφαίρες τραυματίστηκε θανάσιμα ο 55χρονος, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 22χρονη κόρη του και ο 45χρονος συμπέθερος του ο οποίος στο παρελθόν έχει απασχολεί τις Αστυνομικές Αρχές. Συγκεκριμένα στο ποινικό παρελθόν είναι βεβαρημένο:

1995 δικογραφία τμήμα δίωξης ναρκωτικών
1997 δικογραφία για παραβίαση υγειονομικών διατάξεων ,
2000 τμήμα οικονομικών εγκλημάτων διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση ,

2003 τμήμα ασφάλεια Χανίων δικογραφία για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων
2007 Ασφάλεια Αττικής δικογραφία νομοθεσία περι καζίνων, είχε φτιάξει παράνομη λέσχη
2020 υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών δικογραφία περι εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις , περι όπλων πωλούσε αναβολικά σε αθλητές
Γιατί σκότωσαν τον Γιάννη Σκαφτούρο -Το ποινικό παρελθόν του
Αστυνομικές πηγές μεταφράζουν την δολοφονία σε ένα ακόμη συμβόλαιο θανάτου, που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του πολέμου, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της νύχτας

Ο Γιάννης Σκαφτούρος θεωρείται ένας από τους τελευταίους «παλιούς» της «Greek Mafia», με βαρύ βιογραφικό, καθώς έχει απασχολήσει τις αρχές για σοβαρά αδικήματα, όπως για εμπλοκή σε ανθρωποκτονία, στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ το όνομα του συμπεριλαμβανόταν σε δικογραφίες με ηγετικά στελέχη των συμμοριών της νύχτας, για εκβιάσεις, εμπρησμούς και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Είχε καταδικαστεί σε ισόβια, αλλά κατάφερε να τα «σπάσει» και πριν από τρία χρόνια αποφυλακίστηκε, καθώς είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Αναλυτικά το ποινικό παρελθόν του 55χρονου Γιάννη Σκαφτούρου που έπεσε νεκρός τη Δευτέρα του Πάσχα.

24-09-1984 κατηγορήθηκε για παράβαση του Νόμου περί Όπλων

31-05-1985 κατηγορήθηκε για παράβαση του Νόμου περί Όπλων και Απειλή

11-08-2000 Α.Τ. Λειβαδειάς κατηγορήθηκε για παραβίαση του Νόμου περί όπλων

02-27-2002 Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΥΔΕΖΙ σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του 187 και 385 Εγκληματική οργάνωση και Εκβίαση, καθώς και Νόμου 2168/93 περί Όπλων και ν. 2331/95 περί Πρόληψης και Καταστολής Νομιμοποίησης Εσόδων και Παράνομες Δραστηριότητες.

27-02-2003 από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΥΔΕΖΙ σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του 187 και 385 Εγκληματική Οργάνωση και Εκβίαση, καθώς και νόμου 2168/93 Περί όπλων.

15-02-2007 σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Κατά Προσωπικής Ελευθερίας της ΥΔΕΖΙ για παραβίαση του άρθρου 187 εγκληματική οργάνωση και παράβαση του νόμου Κύρωση του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου – Αεροπειρατεία Περί όπλων (συνδρομή στην απόδραση RIZAJ Alket και Παλαιοκώστα Βασιλείου)

29-09-2007 Κατηγορήθηκε για παράβαση του Νόμου Περί Σημάτων

04-09-2007 από το Τμήμα κατά Ιδιοκτησίας του ΥΔΕΖΙ για παράβαση των άρθρων 169, 216, 217 και 381 Π.Κ. «απείθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως και φθορά ξένης ιδιοκτησίας»

04-07-2009 σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα κατά Προσωπικής Ελευθερίας της ΥΔΕΖΙ για παράβαση των άρθρων 187 ΠΚ «εγκληματική οργάνωση» και για 27, 299 ΠΚ «ανθρωποκτονία από πρόθεση», 186 ΠΚ «Πρόκληση στη διάπραξη κακουργήματος», 322. Π.Κ «αρπαγή», 387 Π.Κ. «εκβίαση», 374 Π.Κ. «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, καθώς και του Ν. 2168/93 «περί όπλων».

24-02-2011 σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΥΔΕΖΙ, για παράβαση του άρθρου 187 παρ. 1 Π.Κ. «Εγκληματική Οργάνωση», άρθρ. 42, 46 σε συνδυασμό με άρθρ. 299 Π.Κ. «Ηθική Αυτουργία σε Απόπειρα Ανθρωποκτονίας», άρθρ. 45 και 98 σε συνδυασμό με άρθρ. 385 Π.Κ. «Εκβίαση Κατ’ Εξακολούθηση και Κατά Συναυτουργία», άρθρα 45 και 98 σε συνδυασμό με άρθρ. 270 «Έκρηξη κατ’ εξακολούθηση και Κατά Συναυτουργία» άρθρ. 45 σε συνδ με άρθρ. 272 Π.Κ. «Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες κατά Συναυτουργία», άρθρ. 45 και 98 σε συνδυασμό με άρθρο 386 Π.Κ. «Απάτες Κατ’ εξακολούθηση και Κατά Συναυτουργία», Ν. 2168/93 «Περί όπλων και Εκρητικών», Ν. 3459/06 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά», και Ν. 3691/2008 «Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες»

17-01-2015 σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΥΔΕΖΙ 187 παρ. 1 του Π.Κ. «Εγκληματική Οργάνωση», 299 Π.Κ. «Ανθρωποκτονία», 299 Π.Κ. σε συνδυασμό με άρθρα 42 κ’ 89 του Π.Κ. «Απόπειρα Ανθρωποκτονίας κατ’ εξακολούθηση», 270 και
272 Π.Κ. σε συνδυασμός με 46 και 98 του Π.Κ. «Ηθική Αυτουργία σε εκρήξεις και Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες κατ’ εξακολούθηση», 385 του Π.Κ. «Εκβίαση», 236 του Π.Κ. «Ενεργητική Δωροδοκία», του Ν. 2168/1993 ως τροποποιήθηκε με το Ν. 3944/2011 «Περί Όπλων» και του Ν. 3691/2008 ως τροποποιήθηκε με το Ν. 3932/2011 «Σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».

13-06-2018 σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο κρατουμένων του Κ.Κ. Κορυδαλλού για απόπειρα ανρθωποκτονίας σε βάρος του ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, πράξη που έλαβε χώρα εντός του Καταστήματος Κράτησης.

03-04-2019 σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα για παραβίαση περιορισμών διαμονής.

14-02-2020 σχηματίστηκε δικογραφία από το Α.Τ. Γλυφάδας για παραβίαση του νόμου Περί Όπλων