19 Απριλίου, 2024

Γενναίο πακέτο μέτρων κατά των αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο

Γενναίο πακέτο μέτρων κατά των αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο

Γενναίο πακέτο μέτρων κατά των αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο

Έκτακτο επίδομα

Πακέτο μέτρων, σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοινώνουν στις 11 το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, του αναπληρωτή υπουργού Θ. Σκυλακάκη, καθώς και του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωί στις 11:00 από τους κ. Σταϊκούρα, Σκρέκα και Θ. Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να καλύψουν και τη μεσαία τάξη αλλά και αυτούς που επιλέγουν ως μέσο θέρμανσης το φυσικό αέριο.

Ετσι, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουμε σχεδόν διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά.

Εισηγήσεις για έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση διά του πρώην υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

 Γενναίο πακέτο μέτρων κατά των αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο

Μεγάλη ανάσα: Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να έχουν «εκτοξευθεί», τα νοικοκυριά αγωνιούν για το κόστος ηλεκτροδότησης και θέρμανσης τους επόμενους μήνες. Οι λογαριασμοί έχουν πάρει «φωτιά» και η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Οι πολίτες έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν το κόστος της ακρίβειας στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για να αντιμετωπίσει τη δυσμενή αυτή κατάσταση που απειλεί το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση επιδομάτων που αφορούν στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Ο στόχος είναι η σημερινή ενίσχυση να επεκταθεί πέραν από τα ευάλωτα νοικοκυριά σε όσους κατατάσσονται στη μεσαία τάξη και αυτό θα επιτευχθεί με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μεγάλη ανάσα: Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση

Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητώνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των ημερών με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας.

Πολλά επίσης θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις.