29 Μαρτίου, 2024

Φωτιά Βούλα, Άνω Γλυφάδα: Μεγάλη εκρηξη, καίγονται σπίτια, φόβοι για νεκρούς [φωτο, video]

Φωτιά Βούλα, Άνω Γλυφάδα: Μεγάλη εκρηξη, καίγονται σπίτια, φόβοι για νεκρούς

Ποιες οι εξελίξεις με τη φωτιά στη Βούλα και Άνω Γλυφάδα; Δραματικές εξελίξεις.

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στη φωτιά της Βούλας λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, πιθανολογείται ότι πρόκειται για υποσταθμό της ΔΕΗ.

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στη Γλυφάδα, με τις φλόγες να έχουν πλέον φτάσει στην περιοχή της Βούλας.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά, έφτασε σε σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε μπαλκόνια, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση οι φλόγες μπήκαν στο εσωτερικό κατοικίας.

Παράλληλα, κάηκαν αυτοκίνητα που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ δόθηκε και εντολή εκκένωσης εν μέσω αποπνικτικής ατμόσφαιρας με πυκνούς καπνούς, που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ανθρώπων σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το μέγεθος της φωτιάς και ο ρυθμός με τον οποίο φουντώνει οδήγησαν σε ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων.

ης των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Καμένο αυτοκίνητο στη Βούλα / Eurokinissi

Ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στη φωτιά στη Βούλα

Σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, έρχονται πυροσβεστικές δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα για να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βούλα.

Οι ίδιες πληροφορίες διευκρινίζουν ότι οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες από κάθε περιφέρεια και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ θα αξιολογηθεί εάν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέσα στα σπίτια στην ‘Ανω Βούλα, εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στο βουνό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, σε σημείο με δάσος, όπου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Φωτιά σε σπίτια στη Βούλα / Eurokinissi

Ήδη, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 72 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Κινητοποιήθηκε και ένα ελικόπτερου του ελληνικού στρατού. Στην περιοχή βρίσκονται και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αλλά και δυνάμεις της αστυνομίας.

Εκκενώθηκε το Πανόραμα Βούλας λόγω της φωτιάς

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης του Πανοράματος Βούλας, καθώς οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια της περιοχής. Οι κάτοικοι βγήκαν στις αυλές τους με μάνικες για να σώσουν τα σπίτια τους, αλλά αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν καθώς οι φλόγες φουντώνουν συνεχώς.

Η πυρκαγιά έφτασε σε σπίτια και κάηκαν μπαλκόνια, ενώ στην περιοχή, που είναι δύσβατη, πνέουν δυνατοί άνεμοι που κάνουν δυσκολότερη την επιχείρηση της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με τον πυκνό καπνό.

Φωτιά σε σπίτια στη Βούλα / Eurokinissi

Οι αστυνομικοί, πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα στα σπίτια, αλλά και χρησιμοποιώντας μεγάφωνα, κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Στάλθηκε στους κατοίκους και μήνυμα από το 112, το οποίο τους ζήτησε να απομακρυνθούν από την Άνω Βούλα.

Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια, αλλά λόγω του ότι φαίνεται να εξασθενούν οι άνεμοι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές.

Το μέτωπο που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι της δεύτερης πυρκαγιάς στο βουνό, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μέτωπο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν.

Για την εικόνα της πυρκαγιάς αναμένεται ότι θα γίνει ενημέρωση αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν ένας πυροσβέστης και δύο ηλικιωμένοι λόγω της φωτιάς στη Βούλα

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο λόγω της φωτιάς στο Πανόραμα Βούλας, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική. Η κατάσταση της υγείας του πυροσβέστη δεν εμπνέει ανησυχία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ηλικιωμένοι βρέθηκαν λιπόθυμοι και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, επίσης χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την υγεία τους.

Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την ίδια ώρα, την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την Άνω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της Άνω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ’ ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες.

Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στη Βούλα

Σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας, λόγω της πυρκαγιάς στη Βούλα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

Επί της οδού Υμηττού στη συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιέων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

Επί της οδού προόδου από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

Επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

Επί της οδού Δερβενακίων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

Επί της οδού Ζακύνθου στο ύψος της συμβολής της με τη Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

Επί της οδού Κυδωνιών από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

Επί της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό