28 Μαρτίου, 2024

Φωτιά Βίλια: Συνεχίζεται για 5η μέρα η μάχη με τις φλόγες – Πυρκαγιά και στη Λαυρεωτική

Φωτιά Βίλια

Φωτιά Βίλια: Συνεχίζεται για 5η μέρα η μάχη με τις φλόγες – Πυρκαγιά και στη Λαυρεωτική

Για 5η μέρα καίει η φωτιά στα Βίλια, με τα εναέρια μέσα να συνεχίζουν τις ρίψεις

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στα Βίλια η οποία ξέσπασε το πρωί της Δευτέρα ενώ οι πυροσβέστες συνέχισαν τη μάχη με τις φλόγες και το βράδυ της Πέμπτης και κατάφεραν να οριοθετήσουν ως ένα βαθμό το πύρινο μέτωπο. Ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις ενώ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς έχουν τοποθετηθεί δεξαμενές τα ελικόπτερα τύπου Έρικσον και να μην χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μόνο μέτωπο που θέλει προσοχή το πρωί της Παρασκευής είναι αυτό που πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται νοτίως προς το όρος Κανδήλι, στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Σε καμία περίπτωση η φωτιά δεν είναι οριοθετημένη, ωστόσο η εικόνα στην ευρύτερη περιοχή είναι καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN Φάνη Καραμπατσάκη, η φωτιά έχει περιοριστεί στα ¾ και δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός στην ευρύτερη περιοχή. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργοις Πατούλης επιβεβαίωσε μιλώντας στο Open ότι δεν απειλείται κανένας οικισμός.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα Βίλια

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στα Βίλια, όλες οι δυνάμεις – επίγειες και εναέριες – έχουν επικεντρωθεί στο νότιο κομμάτι της, που πέρασε από το όρος Πατέρας με κατεύθυνσης προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής. για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων.  Ισχυρές επίγειες δυνάμεις είχαν παραταχθεί μπροστά στην πυρκαγιά σε σημεία που υπάρχει πρόσβαση για τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα εναέρια μέσα έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού για να περιορίσουν την ένταση της. Οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, υπάρχουν ενεργές καύσεις, σε κομμάτια που υπάρχει μόνο δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν και επιχείρησαν από χθες το πρωί στην πυρκαγιά περιοδικά ήταν 22 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, 2 από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Αυτήν την ώρα επιχειρούν και θα επιχειρούν μέχρι να πέσει η νύχτα, 13 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή τα drones, που δίνουν εικόνα της πυρκαγιάς από ψηλά, ενώ για τη συνδρομή στο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Νέα φωτιά στη Λαυρεωτική – Εμπρησμός με φωτοβολίδες

Νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή της Λαυρεωτικής, η οποία ωστόσο παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Δασκαλειό της Δ.Ε. Κερατέας Λαυρωτικής και καίει χαμηλή βλάστηση.

Ο Γιώργος Πατούλης έκανε σημείωσε στο OPEN ότι για τη συγκεκριμένη φωτιά υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό, καθώς έπεσαν φωτοβολίδες. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδρασαν άμεσα και αντιμετώπισαν την εστία.

«Έπεσαν δύο φωτοφολίδες, μία κόκκινη και μία κίτρινη και αμέσως εκδηλώθηκε η φωτιά πολύ κοντά στα σπίτια. Υπήρξε εντολή εκκένωσης. Μία προσπάθεια για εμπρησμό έγινε στο Σούνιο με ύποπτο όχημα, μία την Δευτέρα στον Άγιο Κωνσταντίνο και είχαμε και τρίτη προσπάθεια σήμερα με φωτοβολίδες. Υπήρχαν δύο ύποπτα οχήματα που δόθηκαν τα νούμερα στην αστυνομία και το ερευνούν. Απειλήθηκε το Δασκαλειό», σημείωσε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδας του Open ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.