29 Μαρτίου, 2024

Φωτιά Βίλια: Καίγονται σπίτια, δραματικές εξελίξεις, εκτός ελέγχου. Τι συμβαίνει στο Πόρτο Γερμενό [video]

Φωτιά Βίλια: Καίγονται σπίτια, δραματικές εξελίξεις, εκτός ελέγχου. Τι συμβαίνει στο Πόρτο Γερμενό

Το νότιο μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια απειλεί ξανά τον οικισμό με τις φλόγες πλέον να καίνε σπίτια.

Δραματικές οι εξελίξεις για τη φωτιά στα Βίλια.

Νωρίτερα, πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι, με τον αέρα να λειτουργεί ως σύμμαχος και άλλοτε ως εχθρός των δυνάμεων που επιχειρούν.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, η οποία βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν, τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Η Πυροσβεστική νωρίτερα είχε εισηγηθεί την προληπτική εκκένωση του οικισμού.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, περίπου στις 4 άλλαξαν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και πλέον το μέτωπο άρχισε να κατευθύνεται προς τον οικισμό των Βιλίων.

Γι ‘αυτό η Πυροσβεστική έχει εισηγηθεί την προληπτική εκκένωση του οικισμού. Αναμένεται πιθανότατα η αποστολή σχετικού μηνύματος από την Πολιτική Προστασία.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

Υπάρχει επίσης ανησυχία, καθώς μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων.

Ήδη, με το πρώτο φως άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Η φωτιά που καίει εδώ και τρεις ημέρες, έχει κάνει στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.