23 Απριλίου, 2024

Φωτιά στην Εύβοια: Μαίνεται πυρκαγιά στο Μαρμάρι – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά στην Εύβοια: Μαίνεται πυρκαγιά στο Μαρμάρι – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή του Δήμου Καρύστου στη νότια Εύβοια

Με μήνυμα του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το Μαρμάρι, καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Φηγιά Καρύστου Ευβοίας. Νωρίτερα μέσω του 112 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Κοκκίνη και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιατρών.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται ώρα με την ώρα. Αυτή τη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού τα αεροπλάνα και πλέον από αέρος επιχειρούν μόνο ελικόπτερα. Νωρίτερα δόθηκε μέσω του 112 εντολή προληπτικής εκκένωσης για τους οικισμούς Κοκκίνη και Οικοδομικό Συνεταιρισμό Γιατρών, καθώς βρίσκεται κοντά σε κατοικίες. Ενισχύσεις έχουν φτάσει στο σημείο από Αλιβέρι και Χαλκίδα ενώ επιχειρούν εθελοντές και υδροφόρες του δήμου Καρύστου.

Σε άμεση ετοιμότητα, βρίσκονται σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας,ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας, για παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Τη νύχτα το μέτωπο ήταν ορατό από τις ακτές της ΒΑ Αττικής.  «Είναι μια φωτιά επικίνδυνη. Έχει φτάσει κοντά σε σπίτια στον οικισμό Κοκκίνη» είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.Παραθεριστής που μίλησε στον ΣΚΑΙ είπε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε πάνω από τον οικισμό Φηγιά προσθέτοντας ότι η φωτιά «δυστυχώς έχει μπει στον οικισμό Κοκκίνη». Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή υπάρχει παρθένος δάσος. «Τεράστια είναι η φωτιά αυτή την ώρα μέσα στον οικισμό Κοκκίνη τον οποίο και εκκενώσαμε όπως και τον Φηγιά», δήλωσε ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος στο evima.gr.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιοχές

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».