19 Απριλίου, 2024

Φωτιά στη Γορτυνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώνεται το Καλλιάνι – Χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού

Φωτιά στη Γορτυνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώνεται το Καλλιάνι – Χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού

Επιχειρούν Beriev-200 και Ilyushin Il-76

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στη Γορτυνία, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε η φωτιά να μην περάσει στο όρος Μαίναλο.

Σημειώνεται πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Καλλιάνι με τις καμπάνες περιοχής χτυπούν, καλώντας τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή.

 

πως μετέδωσε ρεπόρτερ του Open που βρίσκεται ανάμεσα σε Μπέρτσια και την Κρανή Λάκκα ξέσπασε νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε κομμάτι δάσους που ήταν άκαυτο. Γύρω γύρω όλα είναι καμμένα εκτός από τον λόγο όπου εκδηλώθηκε η νέα αναζωπύρωση. Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και επιχειρούν να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα δυνάμεων από το εξωτερικό. Στην περιοχή επιχειρεί και το ρωσικό Ilyushin Il-76, το θηριώδες αεροσκάφος που έστειλε στη χώρα μας η Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φωτιές.

Αντίπαλος οι άνεμοι

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Γορτυνία και συγκεκριμένα γύρω από τις περιοχές, Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή ώστε να μην επεκταθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».

Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».

Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Επιχερεί το Beriev-200

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.