28 Μαρτίου, 2024

Φωτιά στα Βίλια: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης – Απειλούνται σπίτια -VIDEO

Φωτιά στα Βίλια: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης – Απειλούνται σπίτια

Εκκενώνονται Πανόραμα Καραούλι και Παλαιοχώρι – Ξεκίνησαν οι ρίψεις εναέριων μέσων

Ακόμα μία ημέρα αγωνίας ξημέρωσε για τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων Αττικής η οποία κατακαίει δασική έκταση από το μεσημέρι της Δευτέρας. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης υπήρξε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Πανόρμα, ΤΙΤΑΝΚαραούλι,  Αγία Σωτήρα και Παλαιοχώρι χωρίς όμως να υπάρξει μήνυμα από το 112. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος για να περιοριστούν τα μέτωπα της φωτιάς, ωστόσο η επιχείρηση είναι δύσκολη καθώς η φωτιά έχει «σπάσει» σε πολλές διαφορετικές εστίες και απειλεί πολλά σημεία.

Όπως σημείωσε ο κ Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στο Open,  οι φλόγες απειλούν σπίτια σε Καραούλι και Θέα. Ο πρόεδρος του οικισμού Πανοράματος σημείωσε ότι οι κάτοικοι του οικισμού έχουν φύγει εξαιτίας της φωτιάς. «Ο οικισμός έχει περίπου 600 κατοίκους, οι οποίοι κατευθύνονται προς Μάνδρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα περιπολικά πέρασαν σπίτι σπίτι αλλά δεν υπήρξε μήνυμα από το 112». Σε όλη την περιοχή έμειναν όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες φωτιές.

Γενικότερα το πρωί της Πέμπτης η φωτιά φαίνεται να κινείται προς τις περιοχές Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα και Καραούλι, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν απειλεί -προς τος παρόν- το χωριό των Βιλίων.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Στα Βίλια επιχειρούσαν χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας 427 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και οι δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, 143 πυροσβέστες από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση επιχείρησαν χθες περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γιατί δεν στέλνεται μήνυμα 112 για εκκένωση

Ερωτήματα δημιουργήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης καθώς παρά το ότι οι φλόγες έφτασαν έως και 30 μέτρα από το χωριό δεν εστάλη, μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Βίλια ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, η ενημέρωση που υπήρχε στην κυβέρνηση ήταν ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε ότι δε θα πρέπει να σταλεί μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις ώστε να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά.