16 Απριλίου, 2024

Φωτιά στα Βίλια: Πύρινη κόλαση – Ξεπηδούν φλόγες από παντού

Φωτιά στα Βίλια: Πύρινη κόλαση – Ξεπηδούν φλόγες από παντού

Σε απόγνωση οι κάτοικοι καθώς το πύρινο μέτωπο έχει περικυκλώσει το χωριό

Δραματικές ώρες στα Βίλια από τη φωτιά η οποία απειλεί το χωριό και γίνεται τεράστια μάχη για να αναχαιτιστεί καθώς οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τον οικισμό ενώ η καταστροφική πυρκαγιά καίει το οξυγόνο της Αττικής.

Η μεγαλύτερη εστία είναι στα νοτιοδυτικά των Βιλίων ενώ αυτή την ώρα δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες οι οποίες κατακαίνε χιλιάδες εκτάσεις παρθένου δάσους. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ στην περιοχή βρίσκονται πολλές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και οχήματα τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή.

Λίγο μετά τις 17.00 η φορά του ανέμου άλλαξε με το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς να κινείται απειλητικά προς το χωριό καίγοντας τα πρώτα σπίτια εκτός οικισμού κι ενώ μόλις μισή ώρα νωρίτερα, όπως μετέδωσε πρώτο το OPEN έγινε υπεράνθρωπη προσπάθεια από πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές οι οποίοι κατάφεραν για λίγο να περισσώσουν τα σπίτια, στο παρά πέντε.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη καθώς μετά τη Δύση του Ηλίου τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν κάτι το οποίο θα συμβεί ξανά με το πρώτο φως.

Αγωνία επίσης υπάρχει ώστε η φωτιά να μην κινηθεί βορειοανατολικά προς τον Κιθαιρώνα καθώς αυτό θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή.

Χαρακτηριστικό της δραματικότητας της κατάστασης είναι η εικόνα που κατέγραψε η κάμερα του OPEN με σπίτι κοντά στο χωριό να γίνεται παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα λεπτά.

Tην ίδια ώρα οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι δεν εστάλη μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Μάλιστα όπως δήλωσε στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική».

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια με τον κοινοτάρχη Βιλίων να δηλώνει στο OPEN το απόγευμα της Τετάρτης, «όποιος μπορεί ας βοηθήσει».

«Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δε δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας», ανέφερε σε επικοινωνία του με το Open TV ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης.

Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση

Εντύπωση προκαλεί ο λόγος που δεν εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Βίλια ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, η ενημέρωση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε ότι δε θα πρέπει να σταλεί μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις ώστε να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά.

Αυτή την ώρα με το χωριό περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί εκκένωση, αφού δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επομένως η μάχη γίνεται ώστε να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά και γι’ αυτό τον λόγο δεν αποστέλλεται μήνυμα μέσω του 112.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική καθώς αυτό που είδαμε τόσο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όσο και στην Εύβοια, η εντολή προληπτικής εκκένωσης πραγματοποιούταν πολύ νωρίτερα και με τις φλόγες πολύ πιο μακριά απ’ ότι βρίσκεται σήμερα από τον οικισμό των Βιλίων.

Παράλληλα μιλώντας στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική. ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά στα Βίλια έχει παρουσιάσει δραματική εξέλιξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό του πώς κινούνται οι φλόγες λόγω και της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου είναι ότι στις 16.30 πραγματοποιήθηκε τεράστια επιχείρηση και το χωριό σώθηκε στο παρά πέντε, όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος στο OPEN και λίγο μετά τις 17.00 ο άνεμος άλλαξε και πάλι και όπως κατέγραψε η κάμερα του OPEN το πρώτο σπίτι εκτός οικισμού, τυλίχθηκε στις φλόγες.

Τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί το χωριό

Όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος νωρίτερα στις 16.30 περίπου με υπεράνθρωπες προσπάθειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια που απειλήθηκαν αλλά τελικά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κίνδυνος για το χωριό έχει περάσει.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τελευταία στιγμή ο άνεμος που βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, άλλαξε κατεύθυνση.

Oι δυνάμεις έχουν «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας.

Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.