20 Απριλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπή για αφορολόγητο και αποδείξεις – Τι θα ισχύσει για τους πληττόμενους

Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπή για αφορολόγητο και αποδείξεις – Τι θα ισχύσει για τους πληττόμενους

Ανατροπή υπάρχουν σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, αφορώντας τόσο το αφορολόγητο όσο και τις αποδείξεις, με την κυβέρνηση να έχει σχέδιο κυρίως για τους πληττόμενους.

Για τα εισοδήματα του 2020, οι πληττόμενοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση του 30% όσον αφορά τις αποδείξεις. Για τα εισοδήματα του 2021 συζητείται το σενάριο με τις λιγότερες αποδείξεις για την προσαρμογή στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Σημαντικό είναι ότι θα διευρυνθούν οι αποδείξεις για το 30%, ενώ για τις αποδείξεις με μετρητά, θα υπάρχει εφαρμογή που θα σκανάρει τις αποδείξεις ώστε αυτές να συμμετάσχουν στη φορολοταρία, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν δικαίωμα σε μείωση προκαταβολής φόρου.

Φορολογικές δηλώσεις: Εκεί θα μετρούν διπλές οι αποδείξεις

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, πολυχώροι, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ενοικίαση ακινήτων και ΙΧ, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ένδυση και υπόδηση.

Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα και ο φοροτεχνικός Θράσος Μίαρης.

Σύμφωνα με τον κ. Μίαρη θα έχουμε μεγαλύτερο ποσό του 30% μόλις εφαρμοστεί και το mydata.

Φορολογικές δηλώσεις: Το κόλπο για να γλιτώσετε το πρόστιμο

Μπορεί η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων να έχει παρέλθει, ως προς τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, αλλά αρκετοί φορολογούμενοι επιχειρούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, κάτι που σημαίνει όμως πρόστιμο, αν και ορισμένοι μπορούν να το γλιτώσουν.

Η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων. Όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις.

Αυτό συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις τροποποιήσεων:

– Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

– Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

– Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

– Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

– Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

– Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.

– Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους. Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώνεται ο υποπίνακας του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.