28 Μαρτίου, 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ελλάδα για το πρώτο κρούσμα – «Ελάχιστος ο κίνδυνος» λέει ο Μόσιαλος

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ελλάδα για το πρώτο κρούσμα – «Ελάχιστος ο κίνδυνος» λέει ο Μόσιαλος

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα με αφορμή το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, που εντοπίστηκε στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές βρίσκονταν από μέρες σε μέγιστη ετοιμότητα, ενώ έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ενέργειες για να ενταχθεί και η χώρα μας στην ευρωπαϊκή συμφωνία για την προμήθεια 5 χιλιάδων δόσεων εμβολίων.

Μετά από δύο περιστατικά που αποδείχθηκαν απλή ανεμοβλογιά, εντοπίστηκε τελικά επί ελληνικού εδάφους, το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Εν αναμονή των τελικών εξετάσεων από το εξειδικευμένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, για την οριστική επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού, οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται υπ’ ατμόν.

Το είχε προβλέψει άλλωστε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, πως ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα της νόσου. Πρόκειται για άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία, την τρίτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη με τα περισσότερα κρούσματα εκτός Αφρικής και συγκεκριμένα, τη χώρα που καταγράφει 191 μέχρι σήμερα κρούσματα του ιού.

Ευλογιά των πιθήκων: Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας, αλλά ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Επίσης επισημαίνει ότι:

– Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.

– Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.